BM, Burkina Faso'daki darbeyi kınadı

BM, Burkina Faso'daki darbeyi kınadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Burkina Faso'daki askeri darbeyi kınayarak tutuklanan tüm yetkililerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, ülkedeki siyasi geçiş sürecinin anayasa ve geçiş anlaşmasına uygun olarak kaldığı yerden sürdürülmesi çağrısı yaptı.

Ülkedeki şiddet olaylarından kaygı duyduğunu da ifade eden Ban, güvenlik güçlerinden itidal içinde hareket etmelerini ve vatandaşların hak ve onurlarını gözetmelerini istedi.

Genel Sekreter Ban, askeri darbenin ve devamındaki olayların sorumlularının yargı önüne çıkarılmasını da talep etti.

"MISIR'LA KARŞILAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL"

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Staphane Dujarric, "BM için askeri darbenin kriterleri nelerdir?" sorusu üzerine, "Burkina Faso'da neler yaşandığını doğrudan gördük. Biz askeri güç kullanarak gerçekleşen tüm iktidar değişikliklerini kınıyoruz. Özellikle Burkina'da siyasi geçiş sürecinde bu gerçekleşti" dedi.

Dujarric, "Mısır'da yaşananları nasıl tanımlıyorsunuz?" sorusu üzerine ise, "İki vakayı birebir karşılaştırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum" diye yanıt verdi.

BM Genel Sekreteri Ban, Mısır'da 2013 yılında seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri güçle görevden alınmasını "darbe" olarak nitelendirmemişti.

BMGK DA KINADI

BM Güvenlik Konseyi de, Burkina Faso'daki askeri darbeyi kınayarak tutuklu bulunan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların derhal salıverilmelerini istedi.

Askeri darbenin anayasanın açık bir ihlali olduğunu vurgulayan Konsey, tüm taraflardan Burkina Faso halkının iradesine saygı göstermesini talep etti.

dünyabülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.