'BM Bayrağı Altında Soykırım' konferansı

'BM Bayrağı Altında Soykırım' konferansı

Srebrenitsa'da Boşnakların maruz kaldığı soykırımın yakın tanığı Hasan Nuhanoviç, "Bizim durumumuzdan Birleşmiş Milletle sorumludur. Çünkü orada, Srebrenitsa'da Birleşmiş Milletlerin bayrağı vardı. Fakat o bayrağın altında soykırım yapıldı." dedi.

Srebranitsa'daki soykırımın tanıklarından Hasan Nuhanoviç, "Bizim durumumuzdan Birleşmiş Milletler sorumludur. Çünkü Srebrenitsa'da Birleşmiş Milletlerin bayrağı vardı. Fakat o bayrağın altında soykırım yapıldı. Bir millet soykırıma karşı hiçbir şey yapamazsa, o zaman Birleşmiş Milletler kuralına göre her BM üyesi devlet, soykırımı durdurmak için sorumludur; bu uluslararası bir yasa. Bu teorik olarak ve kağıt üzerinde de geçiyor" diye konuştu.

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı, Marmara Üniversitesi desteğiyle "Birleşmiş Milletler Bayrağı Altında Soykırım" başlığıyla bir konferans düzenledi.

Üniversitenin Anadoluhisarı Yerleşkesinde bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans salonundaki etkinliğe, Srebrenitsa'da Boşnakların maruz kaldığı soykırımın yakın tanığı Hasan Nuhanoviç, Dekan Vekili Prof. Dr. Nail Yılmaz ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferans öncesi konuşan Nuhanoviç, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı'nın davetlisi olarak, pazar günü Kartal'da açılışı yapılacak "Srebrenitsa Soykırım Anıtı" töreni vesilesiyle Türkiye'ye geldiğini söyledi.

"Esas konumuz Srebrenitsa"

Bu süre zarfında aynı başlık altında 3 ayrı konferans vereceğini söyleyen Nuhanoviç, şöyle konuştu:

  • "Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı'na daveti ve bu organizasyonu düzenledikleri için çok teşekkür etmek istiyorum. Gördüğüm kadarıyla bu projeyi başlatan hocalar, üst düzey eğitimli ve başarılı insanlar. Kendi istekleriyle böyle bir aktivite başlattıkları için özellikle teşekkür ediyorum. Siyasal Bilgiler Fakültesinde böyle bir program düzenlenmesini çok uygun buluyorum; çünkü burada bu konuyla ilgili de eğitim veriliyor. Benim esas konum her zaman Srebrenitsa soykırımı oluyor. Ya da daha doğrusu Boşnaklar üzerinde yapılan soykırım. Fakat bu konu içerisinde, en çok uluslararası toplumun rolü hakkında konuşuluyor. Çünkü bir millet soykırıma karşı hiçbir şey yapamazsa, o zaman Birleşmiş Milletler kuralına göre her BM üyesi devlet, soykırımı durdurmak için sorumludur; bu uluslararası bir yasa. Bu teorik olarak ve kağıt üzerinde de geçiyor."

"Bizim durumumuzdan Birleşmiş Milletle sorumludur"

Yaşanan soykırımdan BM'nin sorumlu olduğunu söyleyen Nuhanoviç, "Çünkü orada, Srebrenitsa'da Birleşmiş Milletlerin bayrağı vardı. Fakat o bayrağın altında soykırım yapıldı. O yüzden ben kitabıma öyle bir isim koydum, 'Birleşmiş Milletler Bayrağı Altında Soykırım'. Orada Fransa, İngiltere ve Hollanda güçleri vardı, Srebrenitsa'da bulunuyorlardı ve aralarında iş birliği yaptılar, bu ülkeler." ifadelerini kullandı.

Konferansta ilk olarak Nuhanoviç'in hayatı ve Srebrenitsa soykırımını anlatan bir film gösterimi yapıldı. Ardından konferans, Nuhanoviç'in sunumuyla devam etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.