BM, 15 bin Yezidiyi Suriye'de barındırıyor

BM, 15 bin Yezidiyi Suriye'de barındırıyor

BMMYK, Yezidilerin Nevruz mülteci kampında barındırılmaya başlandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kaçan ve bir süre Musul'un Sincar Dağı'nda mahsur kalan Yezidilerin yaklaşık 15 bininin Suriye'deki Nevruz mülteci kampında barındırılmaya başlandığını bildirdi.
 
BMMYK'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye-Irak sınırına gelen Yezidilerin kendi talepleri üzerine, sınır bölgesinden 60 kilometre içerideki Kamışlı yakınlarında bulunan Nevruz Kampı'na götürüldüğü belirtildi.
Suriye'ye geçmek isteyen Yezidi sayısının gittikçe arttığına işaret edilen açıklamada, bu insanların çok bitkin ve derin bir travma geçirmiş halde Suriye'ye geldikleri bildirildi.
 
Açıklamada, "Sığınmacılar, özellikle kadın ve çocuklar, aşırı derecede zayıf, susuz ve açlar ve birçoğunun tedavi edilmemiş yaraları var" denildi.
 
BMMYK'nın Yezidilere dağıtmak için, Suriye'nin Haseki vilayetindeki depolarından Nevruz Kampı'na yardım malzemeleri taşıdığı belirtilen açıklamada, 2 bin çadır ve 5 bin yatağın da kampa ulaştırılacağı bildirildi.
Kampta halihazırda 15 bin Yezidi'nin bulunduğu kaydedilen açıklamada, yüzlerce Yezidi'nin de bölgedeki köylerde ve kasabalarda konakladığına dikkati çekildi.
 
Açıklamada, "Pekçok Yezidi sığınmacı ailesi Sincar, Suriye ve Irak'ın Kürt bölgesi arasında birbirinden koparıldı ve dağıtıldı, çocuklar ebeveynlerinden koparıldı, öldürüldü, kaçırıldı veya kaosta kayboldu" denildi.
 
Suriye'ye gelen ailelerin genç kızların alıkonulduğunu veya satılmaya zorlandığını anlattığı belirtilen açıklamada, ailelerin yürüyemeyecek yaşta olan büyüklerini geride bırakmak zorunda kaldıkları ifade edildi.
 
TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.