Bizi burada öldürün Myanmar'a göndermeyin

Bizi burada öldürün Myanmar'a göndermeyin

Myanmar'ın Arakan kentinde yaşanan zulümden kaçan bazı Arakanlı Müslümanlar Bangladeş ve Hindistan'a kaçmış durumda. Hindistan'da ise Arakanlı Mülteciler tartışma konusu olmuş

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Myanmar'da zulüm gören Rohingyalıların bazıları Bangladeş ve Hindistan'a sığınmaya başarsa da, Hindistan'da yeni bir tartışmanın fitili de ateşlenmiş durumda. Hindistan'da Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri gönderilmesi için ciddi çalışmalar başlamış durumda. Bu tartışmalar ise Arakanlıları endişelendiriyor.

Bu tartışmalar üzerine bir Arakanlı ailenin kızı olan Yasmeen'den yürekleri burkan bir çağrı geldi. 16 kişilik bir aile ile sığındığı Hindistan'a çağrı yapan Yasmeen; "İsterseniz bizi burda öldürün, fakat Myanmar'a geri vermeyin" sözleri ile Myanmar'da Müslümanlara neler yaşatıldığını yürek burkan bir cümle ile özetlemiş oldu.

Geçtiğimiz ay kayıtlı 1000 Müslümanın öldürüldüğü Myanmar'da Budist çeteler Müslümanlara yaşam hakkı vermiyor. Bu nedenle ilk etapta Bangladeş'e sığınabilen Müslümanlar bölgede büyük bir göç başlatmıştı. Ardından Arakanlılar bir yolunu bulup Hindistan'a kaçmaya başladı.

Fakat Hindistan'ın Arakanlılara yaklaşımı Bangladeş gibi olmadı: Çoğunluğu Hindu olan Hindistan'da yüksek miktarda Budist de ikamet ediyor.

"Babam ve kardeşim Burma askerlerinin elinde ve ben onların kaderini bilmiyorum. Canlı ya da ölü olup olmadığını bilmiyorum. Annem, kardeşim ve kayınpedim Bangladeş'e kaçtı" diyen Yasmeen ailesinin akibeti konusunda endişeli. Yasmeen'in Myanmar'da olup biteni anlatırken korkusu yüzünden okunuyor..

New İndian Express'in haberine göre, Hindistan Hükümeti, Arakanlı Müslümanların durumunu tartışırken, Yasmeen'in gözlemlerinden anlaşıldığı üzere sığındıkları Hindistan'ın Kaşmir bölgesinin yerel halkı Arakanlı Müslümanlara büyük destek veriyor.

Yine sığınmacılardan biri olan Rashid adlı Arakanlı Müslüman; Yüksek Mahkemenin Hindistan'daki Rohingya Müslümanlarının sınır dışı edilmekle ilgili bir dava açtığını söylendiğinde, "Yaşlı ve genç insanlar dahil insanların zulme uğradığı yere nasıl geri dönebiliriz? Topraklarımız Budistler tarafından ele geçirildi ve biz eve dönersek öldürüleceğiz. Yüksek Mahkeme, bu durumu düşünmeli ve barış Myanmar'da restore edilinceye kadar Hindistan'da kalmamıza izin vermeli" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.