Biyokaçakçılara 2,6 milyon lira ceza

Biyokaçakçılara 2,6 milyon lira ceza

Sahip olduğu bitki ve hayvan türleriyle biyokaçakçıların gözdesi haline gelen Türkiye'de son 5 yılda 99 kişi yakalandı ve 2,6 milyon lira para cezası uygulandı.

Türkiye, zengin bitki ve hayvan türleri nedeniyle sık sık rastlanan biyokaçakçılığa karşı etkin bir mücadele yürütüyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyokaçakçılığı, başka coğrafyalarda bulunmayan endemik türleri veya bu türlere ait genetik kaynakların yetkili mercilerin izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması olarak nitelendirildiğini belirtti.

Taş, son 5 yılda en fazla karşılaşılan biyokaçakçılık vakasının orkide çiçeği, yumrulu ve soğanlı bitki türleri, yabani buğday, kelebekler, zehirli yılanlar, böcek, engerek ve semender türleri olduğunu söyledi.

Bu yıl temmuz ayı itibariyle 6 biyokaçakçılık vakası yaşandığını ve 13 kişinin yakalandığını söyleyen Taş, "Son 5 yılda gerçekleştirilen 52 vakada 99 kişi yakalandı. Bu kişiler hakkında Çevre Kanunu gereğince toplam 2 milyon 615 bin lira idari yaptırım kararı alındı" dedi. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Taş, Çevre Kanunu kapsamında biyolojik çeşitliliğin tahrip edilmesi ve nesli tehlikedeki nadir bitki ve hayvan türlerine zarar verenler hakkında bu yılki idari para cezası bedelinin 38 bin 751 lira olarak belirlendiğini bildirdi. 

Bir kişi hapis cezası istemiyle yargılanıyor

Taş, Antalya Havalimanında yurt dışına çıkartılması yasak olan orkide türleri ile yakalanan bir kişi hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında adli süreç başlatıldığını anlattı. Taş, yolcunun bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile yargılandığını kaydetti. 

Baş aktörler, akademisyenler

Taş, genetik kaynakları elde etme amacı güdenlerin özellikle biyoteknoloji alanında çalışan akademisyenler olduğunu vurguladı. Taş, Doğu Karadeniz, Akdeniz, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde biyokaçakçılık riskinin arttığını belirtti. 

Kaçırılmaya çalışılan canlıların kendilerinin ya da bunlara ait doku örneklerinin birer genetik materyal kaynağı olduğuna işaret eden Taş, canlılardan elde edilen zehir, enzim gibi biyokimyasal maddelerin tıp, kozmetik, savunma sanayi gibi alanlarda kullanıldığını aktardı.  

Biyokaçakçılıkla mücadele

Nurettin Taş, ülkenin sahip olduğu biyolojik kaynaklarının izinsiz yurtdışına çıkartılmasının önlenmesi için mücadelelerinin etkin bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Bu doğrultuda 1,5 milyon lira bütçeli Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi başlattıklarını hatırlatan Taş, proje kapsamında illerde vatandaşları bilgilendirme çalışmaları yürütüldüğünü kaydetti. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.