Bitlis'te ayçiçeği ekimi yaygınlaşıyor

Bitlis'te ayçiçeği ekimi yaygınlaşıyor

Bitlis'in Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün destekleriyle patates ve domates gibi tarımsal ürünlere alternatif olarak 20 bin dekar alana ayçiçeği ekildi.

Yağışlardan dolayı verimli bir sezon geçiren Bitlis'te bu yıl 4 bin 500 ton ayçiçeği rekoltesi bekleniyor.

Ahlat ve Adilcevaz ilçelerindeki ayçiçeği tarlalarını yerinde inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, Bitlis'te ayçiçeği tarımının her geçen gün yaygınlaştığını söyledi.

Bölge ilk defa Ahlat ve Adilcevaz ilçesinde ayçiçeği ekimine başlandığını ifade eden Korkmaz, Ahlat ve Adilcevaz ilçesinde bu yıl 20 bin dekar alana ekim yapıldığını ve 4 bin 500 ton dolayında rekolte beklediklerini kaydetti.

Bölgenin ayçiçeği yetiştiriciliğine uygun olduğunu ve bu üründen yüksek verim alındığını vurgulayan Korkmaz, "Bitlis'te ayçiçeği tarımı yaygınlaşıyor. İlimizin özellikle Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinde bu yıl 20 bin dekarın üzerinde ay çiçeği ekimi yapıldı. Bölgemizde ilk olan ay çiçek ekimi önceki yıllarda yaklaşık 3 bin dekar alana ekilirken bu gün bu rakam 20 bin dekara kadar çıktı. Bölgede ilk olmasına rağmen üründen yüksek verim alınıyor ve satış değeri de yüksek. Bu da çiftçilerimizi memnun ediyor. Ayçiçeği çiftçilerimiz için alternatif bir geçim kaynağı oldu. Burada yetiştirilen ayçiçeği çoğunlukla Adana bölgesine satılıyor. Burada bu sene iklim olarak yağış ortalamasının geçmiş yıllara oranla fazla olması verimi arttırdı. Bu yıl dekar başına 350 kilogram verim bekliyoruz. Bu da 4 bin 500 tona yakın bir miktara denk geliyor." dedi.

Cİhan