Bitkisel ürünlerin ruhsat yetkisi Tarım Bakanlığı’ndan alınmalı

Bitkisel ürünlerin ruhsat yetkisi Tarım Bakanlığı’ndan alınmalı

Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap, bitkisel ürün adı altında satılan çay ve türevi malzemelerin ruhsatlandırılmasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınıp Sağlık Bakanlığı’na verilmesi gerektiğini bildirdi.

Bitkisel zayıflama ilaç ve ürünlerinin kullanımından kaynaklanan ve ölümle sonuçlanan vakalardaki artış, bu ürünlerin kamuoyunda tartışılmasına neden oldu. Söz konusu ürünlerin ehil olmayan kişi ve kurumlar tarafından ruhsatlandırılmasının önüne geçilmesi gerektiği belirtildi. Konya Eczacılar Odası Başkanı Karakap, bu amaçla ruhsatlandırma işleminin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınıp Sağlık Bakanlığı’na verilmesi gerektiğini vurguladı. 

Uzman kişiler tarafından ruhsatlandırılmayan bu ilaçların ölümlere yol açtığına dikkat çeken Karakap, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “En son geçen hafta bitkisel ürün adı altında ve Tarım Bakanlığı’ndan onaylı bir çay kullanımı sonucunda Antalya’da bir vatandaşımızı daha yitirdik. Artık ilgili bakanlığın ve yetkililerin buna ne zaman dur diyeceği ve bu tür sağlıkla ilgili olan ürünlerin Tarım Bakanlığı'ndan değil de Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmasına başlayacağını sabırsızlıkla beklemekteyiz.”

Bitkisel ilaçlarla ilgili vatandaşları bilinçlendirdiklerini ve uyardıklarını anlatan Karakap, “Bu tür ürünlerin satışı ve sunumunda bu konunun eğitimini almış ve yetkin olan tek meslek mensubu olan biz eczacılar artık ticari kaygılar ile merdiven altında üretilen ve halk sağlığını ciddi anlamda tehdit eden bu ürünlerin sadece Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmasını ve eczanelerde konunun uzmanları tarafından vatandaşlarımıza sunulmasını istiyoruz.” dedi. 

DENETİM ALTINA ALINMALI

Karakap, bitkisel ürünleri merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde ticari kaygılarla satan kişi ve iş yerlerinde denetimlerin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Ürünlerin, uzman olmayan iş yerleri ile internet siteleri gibi satış noktalarının bir an önce denetim altına alınmasını gerekir.” diye uyarıda bulundu.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.