Bitkisel ilaçlarda ‘doğal olduğu için zararsızdır’ yaklaşımı doğru değil

Bitkisel ilaçlarda ‘doğal olduğu için zararsızdır’ yaklaşımı doğru değil

Dr. Semra Tutuk Karagöz, günümüzde bitkisel kökenli çok sayıda ilaç üretildiğini, bu tıbbi ürünlerin kullanımı konusunda ‘doğal olduğu için zararsızdır’ yaklaşımının doğru olmadığını söyledi.

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından kadınlara yönelik ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ konulu bir konferans düzenlendi. Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Toplantı Salonunda düzenlenen konferansa kadın meclisi üyeleri ve sunumlarını yapmak üzere Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli Dr. Semra Tutuk Karagöz katıldı.

Dr. Semra Tutuk Karagöz, ilaç ve bileşenleri hakkında bilgi aktararak günümüzde bitkisel kökenli çok fazla sayıda ilacın bulunduğunu belirtti. Karagöz, bitkisel ürün kullanımı konusunda ‘doğaldır, zararsızdır’ yaklaşımının doğru olmadığını söyledi. 

İlaç kullanımında, doğru uygulama, aç/tok kullanım, kullanım süresi, kullanım zamanı ve doz değişikliklerinin önemli olduğunu vurgulayan Karagöz, ilaçları ambalajı dışında, kullanılıncaya kadar başka bir ortamda (kutu, bardak,çanta, mendil vb.) bulundurmamaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. 

Karagöz, çocuklar, yaşlılar, hamilelik ve emzirmelik döneminde ki kadınlar, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalar, kronik hastalığı olanlar, ilaç ve besin alerjisi öyküsü olan insanların ilaç kullanımlarına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Ağızdan yutarak aldığımız ilaçlar su ile içilmeli. Su dışındaki herhangi bir içecek ilacın etkisini azaltabilir” dedi.

Tedavinin doktor tarafından kişiye özel olarak uygulandığını anlatan Karagöz, ilaç önermenin ve öneri doğrultusunda ilaç kullanımının yanlış olduğunu dile getirdi. Karagöz, internet yoluyla ya da uzaktan erişimin diğer yollarıyla kontrolsüz, güvensiz ilaç almamanın, bu tür yollarla temin edilen ürünlerin kullanımına bağlı olarak ölümcül sorunlar ile karşılaşılabileceğini ifade etti. 

Antibiyotik kullanımı üzerine de konuşan Karagöz, “Antibiyotikler, hekimin gerekli görmesi halinde uygun süre ve uygun dozda kullanılması gereken ilaçlardır. Antibiyotiklerin uygun olmayan kullanımı, etkinin yok olmasına sebep olan dirence neden olur. Antibiyotikler yalnızca eczanelerden temin edilmeli ve hekime danışılmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.” dedi.

Program sonunda kadın meclisi üyeleri Dr. Semra Tutuk Karagöz’e konu ile ilgili çeşitli sorular yönelttiler.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.