Bitki zenginliğimiz değerlendirilemiyor

Bitki zenginliğimiz değerlendirilemiyor

Bitlis Eren Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Murat Kürşat, "Türkiye'de, Avrupa kıtası kadar endemik ve diğer bitki türü bulunuyor. Ancak bu bitkiler ilaç yapımında yeterli seviye değerlendirilemiyor" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Murat Kürşat, Türkiye'de 12 bin çeşit bitki bulunduğunu, bunlardan 3 bin 700'ünün endemik olduğunu söyledi. Türkiye'nin bitki çeşitliliği ve endemik bitki yönünden çok zengin bir ülke olduğunu belirten Kürşat, şöyle dedi: "Ülkemizde çok ender dediğimiz bitkiler de yer alıyor. Türkiye'de, Avrupa kıtası kadar endemik ve diğer bitki türleri bulunuyor. Ancak bu bitkiler ilaç yapımında yeterli seviye değerlendirilemiyor. Bugün Avrupa'daki eczanelere baktığımızda yüzde 70 ile 80 bitki kökenli ilaçların satıldığını görüyoruz. Bu zenginliğe sahip olmamıza rağmen, ülkemizde bitkilerin ilaç yapımında kullanım oranı yüzde 1 ile 2 civarında. Bu acı bir durum. Bu zenginlimizi kullanmamız lazım. Üniversitelerin bu konuda ciddi araştırma yapması gerekiyor."
 
İHRAÇ ETTİĞİMİZ BİTKİLERİ TEKRAR SATIN ALIYORUZ
 
Dünyada alternatif tıbbın hızla ilerlediğini bildiren Kürşat, bitki çeşitliliğinin insanların kullanabileceği bir sunuma getirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu materyallerle ülkenin ekonomisine katkı sunulması gerektiğini dile getiren Kürşat, "Birçok bitkimizi yurt dışına ihraç ediyoruz. Ülkemizde doğal yetişen bitkileri para ödeyip tekrar ülkemize getirtiyoruz. Bu bitkileri bahçelerimize taşıyarak çoğaltmamız lazım" dedi. Türkiye'de botanik konusunda iyi bir seviyeye gelindiğini ve son yıllarda artan botanikçi sayısı nedeniyle çok ciddi eserlerin ortaya çıktığını belirten Kürşat, 100'e yakın Türk botanikçinin katkısıyla, "Türkiye'nin Damarlı Bitkiler Listesi Kitabı"nın yayınlandığını kaydetti. Yabancıların yerine Türk bilim adamlarının bu başarıyı elde etmesinin çok önemli olduğunu ve ülkede floristik çalışmaların hız kazanarak, yeni türlerde bitkilerin yayınlanmaya başladığını dile getiren Kürşat, bunun yeterli olmadığını, tıp ve eczacılık fakültelerinin acilen bitkilerin etken maddelerini izole ederek, ilaç sektörüne kazandırması gerektiğini ifade etti.
 
BİTLİS'TE BİRÇOK ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ TESPİT ETTİK
 
Bitlis ve Hakkari üçgeninin endemik bitki yönünden çok zengin olduğuna değinen Kürşat, Bitlis'in güneyinde yürüttükleri floristik çalışmalar kapsamında birçok endemik bitki türü tespit ettiklerini dile getirdi. Bunların bir çoğunun tıbbi ve aromatik bitki olduğunu ve bu bitkilerin halk tarafından kullanıldığını gözlemlediklerini belirten Kürşat, çalışma yönünden bölgenin bakir olduğunu sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.