Bitki envanterine her yıl 70 yeni tür ekleniyor

Bitki envanterine her yıl 70 yeni tür ekleniyor

Türkiye'nin, bitki örtüsü bakımından endemik türler barındırdığını ve bu türlerin korunması gerektiği söylendi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Neriman Özhatay, Türkiye'nin endemik bitki türü bakımından çok zengin bir floraya sahip olduğunu belirterek, "Yılda 70 tane yeni tür Türkiye bitkilerine ilave oluyor. Bunun yüzde 80'i bilim için yeni tür" dedi.
 
Türkiye'de 10 bin tür çiçekli bitki bulunduğunu ve bunların 3 bin 400'ünün endemik tür olduğunu vurgulayan Özhatay, "Bu çok ciddi bir rakam, bu yüzde 34 demek. Dünyada başka bir yerde yetişmiyor. Bunların bir kısmı endemik türdür ve sadece Türkiye'de yetişir ama yayılışı geniştir. Birkaç ili ve kapsar, birkaç dağda ama bazıları çok lokal, çok dar yayılışlı" diye konuştu.
 
Özhatay, dar yayılışlı bitki türlerinin çok ciddi risk altında olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
 
"Bunların tanıtılması lazım, tanımadan koruyamazsınız. Hangi türler böyle, bunların tehditleri nelerdir. Erzurum'dayız ve Erzurum'un bitki envanteri çıkartılarak fotoğraflı bunun tanıtımı yapılmalıdır. Yetiştiği yerler ve tehditleri hakkında kitaplar geliştirmeliyiz. Bu bitki türlerinin büyük bir kısmı başka bir ülkede yetişmediği için Türkiye tabii ki cazibe merkezi. Çok güzel oldukları için çiçekçilik sektöründe dekoratif amaçlı cazibe merkezi. Soğanlı bitkiler zaten öyle. Çünkü bu türler erken ilkbaharda veya geç sonbaharda çiçek açıyor. Bahçelerde çiçek olmadığı zamanlarda bunlar çiçek açtığı için süs bitkisi sektöründe çok önemli. Bunlar, takibi daha çok dikkat çeken bitkiler."
 
Türkiye'de bitki envanterinin genişletilmesi ve var olan türlerin ortaya çıkartılması için çalışan çok ciddi bir araştırma grubu olduğunu söyleyen Özhatay, "Türkiye florası" adıyla yayımlanan 11 ciltlik bir kitap serisiyle Türkiye'deki bitki zenginliğinin tam anlamıyla görüldüğünü kaydetti.
 
Özhatay, "Türkiye, endemik bitki türü bakımından çok zengin bir floraya sahip. Yılda 70 tane yeni tür, Türkiye bitkilerine ilave oluyor. Bunun yüzde 80'i bilim için yeni tür. Bilim için yeni tür bulup bunu bilimsel olarak yayınlamak gerçekten ciddi bir gelişmenin ürünü. Türkiye bitki bilimcileri, botanikçiler, bu konuda oldukça yeterli" ifadelerini kullandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.