Bismillah Projeleri

“Bismillah her hayrın başıdır.”

Bismillah.
Her hayırda, hayrın başında, Bismillah diyerek başlamak.
Bismillah’ı ilk kelime yapıp, kuralı  yazarken bile fiilen başlatmak.

2010’un ilk sabahında ilk yazıya ilham veren, ikaz eden Risale Haber’in Birinci Söz dersi ne kadar uyarıcı oldu. Seneye Bismillah ile başlamaya mülhem, hayırla başlamanın mukaddimesi olan Bismillah ile tazelenmek ve teşebbüs etmek ne kadar latif ve hoş.

2009’un Bismillah çalışmaları geldi aklıma birden.
Mustafa ve bir ekiple sessiz sedasız yürüttüğümüz Bismillah projesi.

Birinci sözü, başta okul öncesi çocuklara  olmak üzere, birinci sınıf, ikinci ve üçüncü sınıf ile dördüncü ve beşinci sınıflara ayrı ayrı kategorilerde çoklu zeka ile hazırladığımız eğitim müfredatından bahsediyorum.

Bu masum yaş gruplarının seviyesine uygun öyküler yazıldı. Kazanımları belirlendi. Etkinlikleri hazırlandı. Teorik bazda konuya zihinleri arkadaş edecek bir üslup ve latafette metinler elimizde.

İlk öğretim birinci kademedeki bir dil ve yaklaşım seçildi. Uzmanların Risale kokan alın terleri işin içine girdi.
Şimdi bu metinler, kavşakta üç yola doğru hareket edecekler. Kopyaları üç adet olup, üç güzergahta hayatın içine taşınacaklar.

Birinci yolda, eğitim materyali olup, sınıf ortamında cennet fıtratlı çocukların dimağına, körpe beyinlerine ve çocuksu temiz kalplerine eğitim olarak verilecek. Merak Aile Okulu bu heyecanın yapıtaşlarını döşedi bile.

İkinci yolda, aynı metinler çocuk yayını olarak önünüze gelecek. Seveceksiniz bu tatlı çalışmaları. Okumakta ısrar edecek, sabırsızlanacak ve belki de çocuklardan önce çaktırmadan çocukluğunuzun yaşanmamış  demine gideceksiniz. Bir solukta ve resimlerle rengarenk Bismillah bahçesinde gezinip çocuğunuza kendinizi hazırlayacaksınız. Merak Kitap bu yolun başında, heyecanla metni karşılama telaşında şimdi.

Üçüncü yolda ise, bu metinler görsel bir eser olarak dijital ürüne dönüşecek.  Yani film tadında; ses, görüntü, müzik ve etkileşim dili bir arada sizinle tanışacak. Uzaktan eğitimin “tadından yenmez” zevkiyle, evinize, bilgisayarınıza, ekranınıza veya duvarınıza direk yansıyacak bir aile sınıfında ailecek size Bismillah lezzeti verecek. Çocuklarınızla uçacaksınız belki de. Manen ferahlamanın hafifliğiyle. Merak Prodüksiyon kolları sıvadı erkenden. 

Şimdi üç kategoride ve her birinde üç ayrı şekilde eğitim, yayın ve prodüksiyon hizmeti ile size sunulmuş, ilköğretimin farklı düzeylerindeki bu projenin tasavvuru ile heyecanlandığınızın farkındayım. Çünkü yazması bile beni çocukça sevindirdi, lezzetlendirdi.

Bismillah projesi elbette bundan ibaret değil. Bu sürecin bir de ilk öğretim ikinci kademesi ve lise ile üniversite ve sonrası serileri olacak. Bunlara başlamayı da nasip etsin Rabbimiz.

Bitmedi. Şimdi hep öğrencileri düşündüğümüze göre, "Acaba yetişkinlere yönelik bir çalışma yok mu Bismillah Projesinde?” dediğinizi duyar gibiyim.
Olmaz olur mu?

Bismillah “Ne bitmez tükenmez bir hazine” olduğuna göre, muhakkak ki hem seviye, hem kategori hem de versiyon olarak Bismillah Projesi yüzlerce  alt projeden müteşekkil.

Bir inci gibi dizilmiş Birinci Söz’ün kelimeleri, satırları ve cümleleri. Az önceki ifadelendirmeyi nükteli kılan  Senai Demirci  dostumuza teşekkür ederiz. Edebiyatın şahikası yapan Sadık Yalsızuçanlar dostumuza da müteşekkiriz. Ve Bismillah için kalem oynatan diğer nur aşıklarına da.
Metin Karbaşoğlu’nu da geçemeyeceğim.

Ha, atlamayayım yetişkinler projemizi.
Merak Prodüksiyon Bismillah Belgeselini hazırlıyor bu arada. 45 dakikalık enfes bir tefekkür denemesi. Drama, animasyon, orijinal içerik baz alınarak kıvamında bir senaryo ile yola çıktı bile.

Bismillah’ın hikmet arayışına  nur mütefekkirlerini katacak. Cüneyt Gökçe, İhsan Kasım Salihi, Atilla Yargıcı, Said Özadalı, Süleyman Kösmene, Kenan Demirtaş, Sadık Yalsızuçanlar, Senai Demirci, Adem bey, İsmail Aksoy, Metin Karabaşoğlu, Suad Alkan, Ümit Şimşek, Murat Çiftkaya, Mehmet Ali Kaya, Alaaddin Başar, Cemil Tokpınar, Mehmet Paksu, Şener Dilek, Hakan Yalman  v.d. aziz nur mütefekkiri olup alan çalışmasına kafa yormuş ilim erbabı ile röportajlar yapılacak.
Çalışmanın konsepti fırında pişti gibi. Sıra sonrasında.

İçinizdeki ses, 45 dakika yetmez diyorsa, bunun da yeni bölümleri devam eder inşallah.
Ayrıca, Birinci sözün ruhuna uygun tamamen Risale okumamış kitleye dönük orijinal, edebi ve sanat harikası bir senaryo ile yine bir belgesel yapılacak. Bunun hazırlık ve proje kurgusu ise en az iki yıl ister.

Daha ötesi, Bismillah filmi. Sinema diline dönüştürülmesi.
Uluslararası film festivallerinde derece alıp, ödül töreninde teşekkür konuşması yapan kahramanım nur yönetmenimi şu an dinlediğimi fark ettim birden. Ne muhteşem bir an...

Ha, az kalsın unutacaktım. Kusura bakmayın.
Bir de Bismillah Okulu açsak nasıl olur. Sırf Bismillah. Ya da Bismillah Üniversitesi, Bismillah Akademisi mi desek?
Farklı isimlere açığız.
Şimdi Bismillah’ın bereketi ile neler yapmayız ki?

Bir şeyi unutmadan hatırlatayım:
Bismillah Okulu’nun eğitimlerinde teneffüs müziği olarak Erkan Mutlu’nun “Bismillah her hayrın başıdır, biz dahi ona başlarız” parçası öncelikli tercihimiz.
Başka önerileriniz varsa,onları da değerlendirelim.

“Biz” deyişimizden farklı bir anlam çıkmasın, siz de içindesiniz.
Bismillah Projesinin birkaç kategorisi daha var. Bunları da yine sizinle paylaşacağız.
Bu kadar projeyi şimdiden deşifre etmemiz elbette bir saflıktır. Safça davrandık.
Profesyonel bir eda, ketum bir uygulamacı veya “bunu ilk önce ben yapayım” diyen bir ruh hali içinde olanlara göre “Bu kadar proje detayları verilmemeli.”
Bize göre ise tam tersi, hepsi verilmeli.
Hatta duyan ve okuyan her aziz dost “Şu kısmı ben yapayım. Eskiden beri içimde bir ukdeydi, ama tek başına olmuyordu” dese aynen projelerimizi veririz. Onda yaşasın, onun ruhuna ait olsun. Minnetle ve heyecanla devretmeye hazırız.
Yeter ki Bismillah diyelim.  O’nun adına, O’nun rahmına ersin.
Bismillah Okulu bütün dünyayı, yer gök Bismillah ile inletmesine ne dersiniz?

Aziz dostlarım, canlarım, kardeşlerim, dava arkadaşlarım, ağabeylerim… Sizlere,  Bismillah’ın okyanusunda boğulmanın verdiği titrek cehaletimle sesleniyorum:

Bismillah ile iman-ı billah dersini alan her insanın marifet ve muhabbet yolunda Allah’ın tecellileri ile tanışıp, esma okumaları ile ruhunun lezzetine varacağı gayet kısa, öz, rafine ve tavassutsuz seferberliğe ne dersiniz?
Bugüne kadar muazzam bir tefekkür okulu olarak çalışan on binlerce nur mekteb-i irfanının milyonlarca talebesi bu sırrı inkişaf ettirdi.
Bu hakikatleri  sistemli ve projeli bir şekilde Adetullaha muvafık tanzim etmeye, duaların kuvvetiyle sarılmaya ne dersiniz?

Geride diğer sözlerin durduğunu unutmadan. Bismillah denmeli bir an önce.
Senelerin istikbale girizgah yaptığı Bismillah ile Mukaddime olmak duasıyla.
Evvel ve ahir; “Bismillah her hayrın başıdır. Biz dahi başta ona başlarız.”

Not: Katkılarınız için [email protected] adresi sizi misafir etmek ister.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum