Bişkek'te Kutlu Doğum programına binlerce kişi katıldı

Bişkek'te Kutlu Doğum programına binlerce kişi katıldı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Kutlu Doğum Haftası programına binlerce kişi katıldı.

Kırgızistan Müftülüğü ile T.C. Bişkek Din Hizmetleri Müşavirliği'nin düzenlediği ortak program yoğun ilgi gördü. Ülkenin en büyük kongre ve gösteri mer

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlenen Kutlu Doğum Haftası programına binlerce kişi katıldı. Kırgızistan Müftülüğü ile T.C. Bişkek Din Hizmetleri Müşavirliği'nin düzenlediği ortak program yoğun ilgi gördü. Ülkenin en büyük kongre ve gösteri merkezi olan Kocomkul Spor Sarayı'nda düzenlenen programa; Kırgızistan parlamentosu milletvekilleri, Başmüftü Çubak Calilov, T.C. Bişkek Din Hizmetleri Müşaviri Orhan Genç, Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektör vekili Prof. Dr. Sebahaddin Balcı, İslam Üniversitesi Rektörü Abdışükür Narmatov ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başlayan programda, Müftü Calilov'un yaptığı duaya eşlik eden binlerce kişi, ülkede barış ve huzur için 'amin' dedi. Kırgız halkının yoğun ilgi gösterdiği programda Hz. Muhammed'e (s.a.v) salavatlar getirildi.
Müftü Calilov konuşmasında Hz. Muhammed'in insanlara ahlakıyla, yaşantısıyla en büyük örnek olduğunu ifade etti. Orta Asya ülkelerinde son yıllarda Kutlu Doğum Haftası'na büyük ilgi gösterildiğini hatırlatan Calilov, bu sevgi ve ilginin giderek çoğalacağını dile getirdi.
Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ile Bişkek Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği'ne programın hazırlanmasında her yıl yapmış olduğu katkılarından dolayı teşekkür eden Müftü Calilov " Peygamberimizi anlatan ve tanıtan bu tür programların artması ile O'nu daha yakından tanıyacağız, İslam Dini'ni layıkıyla yaşamaya gayret göstereceğiz." dedi.

Kırgızistan Başmüftüsü konuşmasında İslam'ın insana verdiği öneme değinerek, insanın kainatın en şerefli, en değerli, en üstün yaratığı olduğunu vurguladı. "Bir insanı öldürmek, bütün insanları öldürmek anlamına geldiği gibi, bir insanın hayatını kurtarmak da bütün insanların hayatını kurtarmaktır" ayetini okuyan Calilov, günümüzde yaşanan terör olaylarının ise İslam Dini ile bağdaştırılmaması gerektiğini vurguladı. "İki günü eşit olan aldanmıştır" hadisini hatırlatan Calilov, Müslüman toplumun çalışkan olduğunu, gelişen yeni teknolojiyi kullanarak gelişeceğinin altını çizdi.

TC. Bişkek Din Hizmetleri Müşaviri Orhan Genç ise düzenlenen programın Hz.Peygamber'in dünyaya gelişinin 1440. yıl dönümü münasebetiyle organize edildiğini hatırlatarak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın desteğiyle Kutlu Doğum Haftası'nın1989. yılından bu yana tüm dünyada etkili bir şekilde kutlanıldığını söyledi.

'PEYGAMBERİ RÜYADA GÖRMEK İÇİN, O'NUN İÇİN HİZMET ETMELİYİZ'
Katılımcılardan KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahaddin Balcı, İslam Üniversitesi Rektörü Abdışükür Narmatov ve milletvekili Egemberdi Ermatov birer konuşma yaptı.

Rektör Abdışükür Narmatov ise Hz. Muhammed'in (s.a.v.) nasıl sevilmesi ve O'nu rüyada görmek isteyen kişinin neler yapması gerektiğini anlattı. Peygamberin (s.a.v) insanlığa örnek bir şahsiyet olduğunu belirten Rektör Narmatov, Hz. Peygamber (s.a.v.) ile Hz. Ömer (r.a) arasında geçen bir diyaloğu hatırlatarak, "Biz peygamber Efendimizi canımızdan daha çok sevmezsek, hakiki imanı elde edemeyiz." dedi.
Milletvekili Egemberdi Ermatov ise Peygamberin hayatını anlatan şiirleri Kırgızca'ya çevirerek bir cilt oluşturduğunu kaydetti.

Kırgız ve Türk imamlardan oluşan ilahi gurubunun seslendirdiği ilahilere salondaki davetliler de eşlik etti. Programda ayrıca, Kırgız sanatçılar da ilahi söylerken, Bişkek'teki Türk aile çocuklarının semazen gösterisi büyük ilgi gördü. Kırgız ozanların milli çalgı 'komuz' sahne aldığı programda renkli görüntüler yaşandı. Ayrıca Din Hizmetleri İlahi Korosunun seslendirdiği ilahiler dinleyicilerin takdirini kazandı.
Programın sonunda Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle katılımcılara Kırgızca hazırlanan İslam dini tanıtım kitapçıkları ile güller dağıtıldı ve pilav ikram edildi.
Timetürk