Birinci Söz’e sorular

Neden “Ey kardeş hitabı ile başlıyor?” Nefs neden nasihata muhtaçtır ve insanın en birinci olarak nasihat etmesi gereken kendi nefsi midir? Nefse nasihat etmenin adâbı nedir, ölçüleri nelerdir ve bu nasihatlerin tesir derecesi nasıl ölçülebilir?

Nasihat nedir nasıl nasihat edilir? Nasihatın tesir etmesi için nasıl bir yöntem izlenmeli ve her insanın nefsine tesir edecek üslup farklı mıdır ve her kese tesir eden Risale i Nur’un nasihatlerinin tesiri ne ile izâh edilebilir? Nefis tek başına değil de başkaları ile beraber nasihat dinlediğinde neler oluyor?

Said Nursî neden nefsini herkesten ziyade nasihata muhtaç görüyor? Sekiz ayetten istifade edilen sekiz hâkikat uzunca nerede zikrediliyor? Risale-i Nur külliyâtına o parçalar dahil edilmiş midir?

Said Nursî neden hâkikatleri kısaca ifade etmiştir? Said Nursî neden avam lisanını intihâb etmiştir?

Kulağını tıkayan bir insana hâkikati işittirmek mümkün mü? Bu kulak tıpaçları ne gibi yöntemler ile etkisiz hâle getirilebilir?

Hayır ne demektir? Hayrın başı, ceseddeki baş gibi olup Bismillah olmadan hayrın hayatı düşünülemez mi? Bismillah’a başlamak ne demektir?

Nefsin bilmesi nasıl ve ne iledir? Bismillah’ın mübarek olması ne demektir? Bismillah’ın İslam nişanı olması ne demektir?

Bismillah’ın bütün mevcûdatın lisan-ı hal ile vird-i zebânı olması ne demektir? Bismillah’ın büyük tükenmez bir kuvvet olması ne demektir? Bismillah’ın ne çok bitmez bir bereket olmasi ne demektir?

Mağrur olmak nefis için zâti bir hassemidir? Dünyanın çöl olması ne manaya geliyor? Bütün kainata dilenci olmak ne demektir ve bundan kurtuluş çaresi nedir?

Her hâdisenin karşısında titremek ne demektir ve bundan hâlas olmak çaresi nedir? Acz ve fakrın en büyük şefaatçi olmasının şartları nelerdir? Her işi yapıp her şeye karşı dayanmak ne demektir ve bu hâle ne ile ulaşılır?

Sâir mahlûkât Bismillah demek ile fevkalade işlere mazhar oluyor iken insan Bismillah der ise neler olur? (Bu mânada Said Nursî’nin tarihçe-i hayatı bize neler söylüyor?)

Allah namina vermeyen gâfil insanlar kimlerdir ve biz onlardan olmamak için ne yayapabiliriz ve onlardan almamaya nasıl muvaffak olacağız?

Tablacı hükmünde olan insanlar ile mesafe ayarı yapabilmenin yolları nelerdir? Mün’im-i Hakikinin bizden istediği “fikir” nedir ve nasıl yapılır?

Allah namina vermek ne demektir? Allah namına almak ne demektir? Allah namına başlamak ne demektir? Allah namına işlemek ne demektir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.