Birinci Cinayet: Şark vilayetlerini uyandırmak

Birinci Cinayet: Şark vilayetlerini uyandırmak

Bediüzzaman, ümmetin ittihadı, meşrutiyetin doğru anlaşılması için gösterdiği gayretlerin ve teşebbüslerin "Divan-ı Harb-i Örfi'de" suç sayılmasına şaşırıyor ve itiraz ediyor.

Risale Haber - Haber Merkezi

Bediüzzaman Hazretleri, ümmetin ittihadı, meşrutiyetin doğru anlaşılması için gösterdiği gayretlerin ve teşebbüslerin "Divan-ı Harb-i Örfi'de" suç sayılmasına şaşırıyor. Cinayet ve günah addedilen şeyleri sıralayarak sitem ve itiraz ediyor.

İşte onbir buçuk cinayetten birincisi:

BİRİNCİ CİNAYET: Geçen sene bidayet-i hürriyette elli-altmış telgraf umum şark aşîretlerine sadâret vasıtasıyla çektim. Meâli şu idi:

"Meşrutiyet ve kanun-u esasî işittiğiniz mes'ele ise; hakikî adalet ve meşveret-i şer'iyeden ibarettir. Hüsn-ü telakki ediniz. Muhafazasına çalışınız. Zira, dünyevî saadetimiz meşrutiyettedir. Ve istibdaddan herkesten ziyade biz zarardîdeyiz."

Her yerden bu telgrafların cevabı, müsbet ve güzel olarak geldi. Demek vilâyat-ı şarkıyeyi tenbih ettim, gafil bırakmadım. Tâ yeni bir istibdad onların gafletinden istifade etmesin. Neme lâzım demediğimden cinayet işledim ki, bu mahkemeye girdim...

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum