Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedir? BES'e katılımlar ne zaman başlayacak?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedir? BES'e katılımlar ne zaman başlayacak?

Bir süre sonra 45 yaş altı çalışanların zorunlu olarak katılacağı BES ile ilgili sorular aydınlanmaya devam ediyor. Zorunlu olduğu halde hala pek çok kişinin hakkında tam bilgi sahibi olamadığı BES nedir? BES ne zaman başlayacak? Kimlere zorunlu?

45 Yaş altı çalışanlara yeni bir emeklilik sistemi geliyor. İsmi BES, yani Bireysel Emeklilik Sistemi. Bu sistemin en büyük özelliği ise kendiniz çıkma kararı alana kadar başlangıcının zorunlu olması. Yani 45 yaş altı herkes başladığı tarihte BES'li olacak. Otomatik olarak başlayacak sistem ile ilgili bilgiler haberimizde.

BES NEDİR?

Bireysel Emeklilik Sİstemi, yani BES, 45 yaş altı çalışanlara zorunlu katılım ile gelen bir emeklilik sistemidir. Çalışanların işverenleri aracılığı ile otomatik olarak katılacağı bu sistem ile Asgari Ücretlilerin maaşında 46 TL'lik bir kesinti olması bekleniyor. Bu rakam 2 yıl sonra 50 TL'yi bulabilecek. Bu sisteme dahil olduğunuz an devlet de bu sistemin içine katkı payınızın %25i kadar destek verecek. Yani her ay bir asgari ücretlinin BES hesabında güzel bir para birikmiş olacak.

Asgari Ücret dışında çalışanlar için ise, Her bir çalışanın, prime esas kazancının yüzde 3’üne karşılık gelen tutar, her aybaşında yine çalışanın maaşından kesilip, BES’e aktarılacak. Yani maaşlardan en düşük kesinti 50 TL, en yüksek ise 321 TL olarak belirlendi.

BES ZORUNLU MU?

Bireysel Emeklilik Sistemi başladığı an katılımı zorunlu. 45 Yaş altı çalışan herkes bu sisteme otomatik olarak dahil edilecek. Fakat 2 ay sonra BES'ten çıkabilirsiniz.

BES ne zaman başlayacak?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2017 yılı başlar başlamaz zorunlu olarak başlayacak.

BES'TEN ÇIKMALI MIYIM?

Çalışanların aklına gelen soru ise, BES'ten çıkma şansı geldiğinde, yani katılımdan 2 ay sonra, BES sisteminden çıkmak mı avantajlıdır, yoksa kalmak mı? sorusu oluyor. Biz de bunu sizler için değerlendirdik.

BES Avantajları;

-Bes birikim yapmanıza yardımcı olacaktır. Sistem sizin dışınızda otomatik bir emeklilik sigortası sistemi gibi işliyor.
-BES'in devlet katkısı ise bir başka avantaj. Devlet yapmış olduğunuz her katkı payı için size %25 oranında destek verecektir.
-Ödemelerinizi bütçenize göre arttırabilirsiniz, azaltabilirsiniz.
-BES fonları vergiden muaftır.
- BES para biriktirmekte zorlananlar için bir hayli avantajlı bir sistem olarak karşınıza çıkıyor

BES Dezavantajları:

-BES'ten 10 yıl içerisinde çıktığınızda ciddi kesintiler yapılıyor. Zor durumlarda çıkmanız bir hayli zor görünüyor.
-Fonları yönetemezseniz iyi gelir elde edemezsiniz.
-BES şirketleri yönetim kesintileri yapabilir. Bu kesinti %10'u bulabilir.

RisaleHaber.com
 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.