Birçok yemeğin lezzet üstü: Ekmek

Birçok yemeğin lezzet üstü: Ekmek

Neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir ekmeğin tarihi.

İlk yiyeceklerden, ilk birlikteliklerden biridir ekmeğin insanla buluşması. Ayrıca her dönem önemini taşımış ve sofraların hep olmazsa olmazlarından olmuştur. Hayatla verilen her mücadele de onun için değil midir aslında? Ekmek kavgası diye başlar her cümle ve hayatın zorluğunu dile getirmek içinde ekmek aslanın ağzında deyimi kullanırız sıklıkla… Peki, nedir ekmeği bu denli önemli yapan? Lezzetimi, doyuruculuğu mu yoksa bir medeniyetler mirası olması mı?

Medeniyetler mirası: Ekmek…

Ekmek insanoğlunun bilinen en eski ve en önemli gıda maddesidir. Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre tarihi MÖ. 4000 yıllara dayanmaktadır. Bir zamanlar soyluların ve sarayın simgesi haline gelen ekmek sonralarda tüm tabakaların faydalandığı bir besin haline gelmiştir. Ayrıca günümüzde yeryüzünde en fazla ekmek tüketen toplumların başında Türkiye gelmektedir. Ülkemizde, kişi başına günde ortalama 450 gram ekmek tüketilmektedir.

Yüzyıllardır gündem yer meşgul eden ekmek, tartışmaların yanı sıra birçok yemeğe de ilham vermiştir şüphesiz. Sivas yöresine ait babiko, Bursa'ya ait İskender, Karadeniz de ki Siron, hemen hemen her yörede yer bulan köfte, turta, ekmek tatlısı ve daha niceleri lezzetinin büyük bir kısmını ekmekten almıştır. Ayrıca hem bayat hem de taze olarak farklı şekillerde kullanılmaktadır. Ancak obezitenin dünya geneline yayıldığı ve üzerine fazlaca makalelerin yazılıp tartışıldığı ekmek günümüzde eskiye oranla önemini kaybetmiş durumda. Kimileri sağlıksız olduğunu iddia ederken kimileri de hastalıkların yükünü yüklemiş durumda. Peki, doğru ekmek nedir? Hangi ekmek tüketilmelidir?

Doğru çeşidin tüketimi önemli

Toplumumuzun temel besin kaynağını oluşturan ekmeğin, insan sağlığı üzerindeki etkisini saptamaya yönelik yapılan bazı araştırma sonuçlarına göre bağırsak rahatsızlıkları, bağırsak kanseri; hemoroid ve Varis Fizik Performans üzerine etkisi görülmektedir.

Ekmek yemeyen kasını yer cümlesini de duymuşsunuzdur? Bu cümle diyet yapanlara ve sağlıklı beslenenlere önerilen ekmeği kes önerisiyle tezatlık taşımakta. Ekmek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat ihtiyacını gideriyor… Ekmek yemeyenlerde ise vücut gerekli olan karbonhidratı kaslardaki enerjiden alıyor. Bu sebeple diğer bir deyimle kasları yiyor. Bu nedenle doğru miktarda, doğru ekmeği tüketmek oldukça önem taşıyor.

Hangi ekmeği tüketmeliyiz?

Tüketim oranına bakıldığında beyaz ekmek listenin başında. Tercihinizi tam buğday ekmeğinden ya da çavdardan yana kullanın. Çünkü beyaz ekmek rafine edildiğinden posa ve vitamin içerikleri, buna bağlı olarak da sağlık açısından yararları oldukça azalıyor. Ayrıca kan şekerini daha hızlı yükseltiyor ve düşürüyor. Ekmek üzerine tartışmalar gündemi bir hayli meşgul etse de, asla vazgeçemeyeceğimiz lezzetler arasında olduğu bir gerçek.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.