Bir zamanlar suyu içilen göl şimdi bataklığa dönüştü

Bir zamanlar suyu içilen göl şimdi bataklığa dönüştü

Sakarya’nın Ferizli ilçesinde daha önce içme suyu kaynağı olarak kullanılan Büyükakgöl, bilinçsiz tüketim sebebiyle bataklığa dönüştü.

Duran Savaş'ın haberi:

Gölün su seviyesinin iyice düşmesiyle göl tabanı bataklık haline geldi, birçok balık türü yok oldu.

13 kilometrekare alana sahip olan Büyükakgöl’den daha önce Ferizli ve Söğütlü ilçelerinin içme suyu ihtiyacının bir kısmı karşılıyordu. Tarımsal sulama için göl kapasitesinden daha çok su çekilmesi zamanla gölün su seviyesini düşürdü. Bu durum, gölü kendi kendini besleyemez hale getirdi ve sudaki oksijen miktarı azaldı. Su kalitesi geri dönülemez şekilde bozuldu. Buna bağlı olarak birçok balık türü yok oldu. Uzaktan bakıldığında göl normal görünse de Büyükakgöl’ün tabanı bataklık ve bitki örtüsüyle kaplandı. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, gölün bir anda bu hale gelmediğini belirterek, “Göl tabanında bitkiler büyümesi ve bataklık oluşması son evre. Göl zamanla bu hale geldi ve su kalitesi bozuldu. Eğer zamanında tedbir alınsaydı, göl kurtarılabilirdi. Şimdi Sapanca Gölü’nün Büyükakgöl’e benzemesinden korkuyoruz. Sapanca Gölü’ndeki aşırı tüketimin önüne geçilmezse Sapanca’da Büyükalgöl gibi olabilir.” uyarısında bulundu.

Sakarya Su ve kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş de çok değil bundan 15 yıl önce Büyükakgöl’ün içme suyu olarak kullanıldığını dile getirerek, artık gölün bu özelliğini kaybettiğini vurguladı. Keleş, gölün belli bir seviyenin altına düşmesi sebebiyle su kalitesinin ciddi oranda bozulduğunu dile getirerek, bu sebeple gölün içme suyu olarak kullanılmadığını kaydetti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.