Bir zamanlar dokunmaya kıyamazdık

Bir zamanlar dokunmaya kıyamazdık

Türkiye yılda 600 bin ton elektronik çöp üretiyor.

EN son çıkan teknolojilere kavuşma telaşı, eski cihazları unutturuyor. Akıllı telefondan televizyona kadar birçok elektronik ürün kullanılmamak üzere evlerin köşesine atılıyor.

CEP telefonu, televizyonu, bilgisayarı ve tableti derken teknoloji ürünlerini hızla değiştiriyoruz. Hemen hemen hergün en son teknolojilerle yeni bir cihaz kullanıcılarla buluşuyor. Kullanıcıları yeni bir model satın alma telaşı sararken, gerideyse yüzbinlerce tonluk bir ‘e-çöp’ kalıyor. Exitcom Recycling verilerine göre Türkiye’de yaklaşık yılda 600 bin ton elektronik çöp üretiliyor. Başka bir deyişle kişi başı ortalama yılda yaklaşık 8 kilo elektronik çöp üretiyoruz. Bu rakamdan en yüksek payı ise yüzde 25’er oranla televizyonlar ve buzdolapları alıyor. Bu elektronik cihazları cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler izliyor. Çok göze batmayan elektronik atıklardan biri de ADSL modemler ve uydu alıcılar. Hemen hemen her 2 yılda bir yenilenen aboneliklerle beraber şirketlerin verdikleri bu cihazlar, yıllık bin tondan fazla e-çöp oluşturuyor. En son teknolojilerle donatılmış ürünlerini alarak evlerimizin bir köşesine attığımız cihazları bir araya getirdik.

BİLGİSAYAR

Yıllık çöp miktarı: 4 bin ton

Bilgisayarların cep telefonlarına göre daha fazla kullanım ömrü olsa da yenisi alındıktan sonra bir kenara atılıyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarları geri dönüşümde kullanmak mümkün.

TABLET

Yıllık çöp miktarı: 2 bin ton

Yaklaşık 3 yıl önce hayatımıza giren tabletler hatırı sayılır bir atık miktarı yaratıyor. Ekran çözünürlüğü, işlemci hızı ve kapasitesi gibi hızla gelişen özellikler, tablet bilgisayarlar hızla değiştirilmesi sağlıyor.

UYDU ALICILARI

Yıllık çöp miktarı: 1.2 bin ton

TV’lere yayın sağlayan uydu alıcıları e-çöp olan diğer bir ürün grubu. Kontratı biten veya kendi uydu alıcısını kurmak isteyenler, kullandıkları cihazları bir köşeye atıyor.

MODEM

Yıllık çöp miktarı: 300 ton

İnternet servis sağlayıcılarıyla imzalanan kontratlar, kullanıcıların her iki yılda bir modem eskitmesini sağlıyor. Yeni alınan modemler eskisinin yerini alıyor. Eskisi ise bir köşeye atılıyor.

TELEVİZYONLAR

Yıllık çöp miktarı: 150 bin ton

En sık değiştirilen teknoloji ürünlerinin başında TV’ler geliyor. Tüplüsü, LED’lisi, üç boyutlusu derken evler TV mezarlığına dönüşüyor. Kullanılmayan TV’ler ise evlerin bir köşesine atılıyor.

CEP TELEFONLARI

Yıllık çöp miktarı: 5 bin ton

Türkiye’de ortalama bir kişi her yıl telefon değiştiriyor. İçinde değerli metallerin de bulunduğu cep telefonlarının geri dönüşüme verilmesi ise en mantıklı yollardan biri.

Saat, gözlük ve bileklik 3 milyar dolara koşuyor

DELOITTE’un teknoloji, medya, telekomünikasyon sektörlerine ilişkin öngörülerine göre 2014 yılında ilgi çekmesi öngörülen giyilebilir cihazların satışlarında artış yaşanması bekleniyor. Deloitte, “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) 2014 Öngörüleri” raporunu yayımladı. Raporda tablet, cep telefonu, televizyon ve giyilebilir cihazlara ilişkin dikkati çeken detaylara yer verildi. Yılın ilk çeyreğinde kullanımda olan ekranı 8,5 inç ve daha küçük olan tabletlerin sayısı 165 milyona ulaşırken, aynı dönemde standart boyuttaki tabletlerin sayısı ise 160 milyon seviyesinde kalacak. İnternete bağlı televizyonlar, bilgisayar, oyun konsolları, akıllı telefonlar ile telefon özelliği olan ve olmayan tabletlerin satışının 2014 yılında 750 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 2014 yılına damga vurması öngörülen giyilebilir cihazların satışlarında da artış yaşanması bekleniyor. Buna göre, 10 milyon akıllı gözlük, akıllı saat ve akıllı bileklikten yaklaşık 3 milyar dolar satış geliri elde edilecek.

UYGULAMA

Otobüs kalabalık mı

TRAFİK adındaki uygulama, kullanıcılarına otobüs, vapur, metro veya metrobüs gibi toplu ulaşım araçlarıyla gidilecek noktaya gören bir harita çiziyor. Toplu ulaşım araçlarındaki yoğunluk da uygulama üzerinden görüntülenebiliyor. iOS ve Android işletim sistemlerinde yer alan uygulamada İstanbul kullanılabiliyor.

OYUN DÜNYASI

Yeni nesil ‘pinball’ oyunu

PİNBALL tarzı oyunlar video oyun konsollarıyla yeniden kullanıcılarla buluşuyor. ‘Pinball Arcade’, yeni nesil oyun konsolu PlayStation 4’teki yerini aldı. Oyun özellikle PlayStation 4’ün yeni joystikleriyle uyumlu olarak oynanabiliyor.

HAFTANIN TRENDİ

‘Cep’e 360 derece’lik görüş

AKILLI telefonların kameraları için geliştirilen ‘GoPano’ kullanıcıların cihaz ekranlarından 360 derecelik görüntü alabilmesini sağlıyor. Dönen mercek ile hem fotoğraf hem de videolarda daha yaratıcı çekimler yapılabiliyor. Kickstarter projesi olan  GoPano, gelecek aylarda satışa çıkacak.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.