Bir yılda 2,2 milyon tiryaki destek alarak sigarayı bıraktı

Bir yılda 2,2 milyon tiryaki destek alarak sigarayı bıraktı

Yüzlerce hastalığa yol açan sigaranın Türkiye'de 15 milyon bağımlısı var.

Son yıllarda yapılan etkin mücadele yöntemlerine rağmen kullanıcı sayısı her geçen gün artan tütün mamulleri, kalp krizi ve beyin kanamalarını artırıyor. Sigarayı bırakmak isteyenler ise profesyonel yardım almadıkları için çevre faktörlerinden dolayı ilk bir ayda tekrar başlıyor.

Toplum sağlığını tehdit eden tütün mamulleri ile her alanda etkin mücadele yapılması gerektiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, “Dünya genelinde 1,3 milyar kişi sigara kullanıyor. Ülkemizde ise bu rakam 15 milyon kişiye ulaşıyor. İyi bir gelişme ki son bir yılda ülkemizde 2,2 milyon kişi sigarayı destek alarak bıraktı.” dedi.

Sigarayı bilimsel yöntemlerle bırakmak gerektiğini belirten Prof. Kılınç, şunları söyledi: “Ülkemizde 2009'da kabul edilen 4207 sayılı Tütün Kontrol Yasası ile sigara bağımlılığı daha iyi tanınmaya başladı. Tedavi yöntemleri hakkında da detaylı bilgiye ve eğitime ulaşma şansı yakalandı. Ancak hâlâ sigara bırakma desteği, hekimler tarafından yaygın olarak verilmiyor. Hâlbuki sigarayı kendi başına bırakmak kolay değildir. Sigara içenlerin yüzde 70'i bırakmak istiyor ve sadece yüzde 30'u iki üç yıl içinde bırakma girişiminde bulunuyor. Sigarayı bırakmak için istek çok önemli bir kriter olsa da destek almadan bırakma girişimlerinin çok büyük kısmı, tekrar başlamakla sonlanıyor. Kendi başına sigarayı bırakmaya çalışanlar arasında, bir yıl boyunca sigara içmeme oranı ancak yüzde 3-5 civarında. Bu girişimlerin yüzde 80'i, ilk bir ay içinde tekrar sigaraya başlamakla sonuçlanıyor. Uzman desteğine başvuranların oranı ise yüzde 13 ile 15 arasında değişiyor.”

Sigarayı bırakmak isteyenlerin, doğru adreslere yönelmesini öneren Kılınç, “Alo 171 Sigara Bırakma hattı hizmeti ve Sağlık Bakanlığı'nın sigarayı bırakmak isteyenlere yönelik ücretsiz ilaç projesi devam ediyor. Sigaradan kurtulmak isteyenler, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen polikliniklere başvurursa bu tedavilere ücretsiz olarak kavuşabilir.” dedi.

İLAÇ DESTEĞİ, BIRAKMA BAŞARISINI ARTIRIYOR

Sigara bırakma sürecinde bağımlılara özel yöntemlerle müdahale ettiklerini aktaran Prof. Kılınç, “Sigara bağımlılığının fiziksel kısmının nedeni nikotindir ve nikotin alınmadığında huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, gerginlik, depresyona eğilim, iştah artışı gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Bu semptomlar zamanla azalarak kaybolsa da sigara bırakma sürecinin ilk haftalarında en yoğun seviyededir. Sigara bırakma girişimlerinde başarısızlığın en önemli nedenlerinden biri yoksunluk semptomlarıdır. Bırakanların davranışsal ve bilişsel destek ve farmakolojik tedavi ile desteklenmesi, bırakma başarısını artırır. Hekimlerin, hastalarının bağımlılık düzeylerini değerlendirmeleri ve sigara bırakmak isteyen hastalarına davranışsal ve bilişsel destek ve uygun medikal tedavi seçeneklerini sunmaları önemlidir.” diye konuştu.

Sigarayı bırakanlardaki iyileşme aşamaları:

 Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor.

 Nabız ve kan basıncı hemen normale dönüyor.

 1. günde kanda zehirli maddeler saptanamıyor ve 1. ayda kalp damarları normal boyutuna ulaşıyor.

 1. yılın sonunda kalp krizi geçirme riski 2 kat azalıyor.

 5. yılın sonunda kanser riski yarı yarıya azalıyor.

 10. yılın sonundaysa eğer kalıcı bir hasar oluşmamışsa sigarayı bırakanlar, hiç sigara içmemişlerle eşit düzeye geliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.