Bir tıkla binlerce kitaba ulaşma imkanı

Bir tıkla binlerce kitaba ulaşma imkanı

İçerisinde 12 bin kitap barındıran "hiperkitap" adlı e-kütüphanede, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi birçok üniversiteye hizmet veriliyor.

Veri tabanında dil ve edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji, hukuk, bilgisayar, çevre, kişisel gelişim, mühendislik ve teknoloji, ekonomi ve finans, tıp, işletme gibi 28 ana konuda kitap bulunuyor.
 
Kuruluşu 2010 yılına dayanan "hiperkitap.com" isimli e-kütüphanede, dil ve edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji, hukuk, bilgisayar, çevre, kişisel gelişim, mühendislik ve teknoloji, ekonomi ve finans, tıp, işletme gibi 28 ana konuda kitap bulunuyor.
 
Hiperlink Direktörü Harun Karakuş, gelişen teknolojiyle değişime uğrayan hizmetlerden en önemlisinin kütüphanecilik olduğunu belirterek, yazılı ve basılı kaynakların elektronik ortama aktarılarak, internet üzerinden elektronik ortama sunulmasının e-kütüphane kavramını doğurduğunu söyledi.
 
E-kütüphanenin, kütüphanelerin yaygınlaşmasına ve daha etkili kullanılmasında fırsat yarattığını belirten Karakuş, şunları kaydetti:
 
"Hiperlink olarak, içerisinde 12 bin kitap barındıran hiperkitap adlı e-kütüphanemizle ticari ya da eğitim amaçlı birçok kuruma hizmet vermekteyiz. Kütüphanecilik hizmetlerini yeri geldiğinde mekan ve mesafeden bağımsız olarak kullanıcıların ayağına taşımaktayız. Daha kolay güncellenebilen, daha hızlı oluşturulabilen ve erişimi her yerden mümkün hale getiren Hiperkitap, e-kütüphanem ile kütüphanelerin Türkçe içerikli e-kitaplara ulaşmasına imkan sağladı."
 
Hiperkitap e-kütüphane projesine 2008 yılında başladıklarını anlatan Karakuş, projenin fizibilite çalışması, uluslararası örnek çalışmaların incelenmesi, hukuki altyapının oluşturulması, yazılım takımın kurulmasının zaman alan çalışmalar olduğunu belirterek, 2010 yılında hiperkitap e-kütüphanenin faaliyete geçtiğini ifade etti.
 
Karakuş, projenin bazı alanlarında dışarıdan hizmet alındığını belirterek, projede daimi olarak çalışan ekibin zaman zaman dışarıdan destek alınan kişi sayısıyla 30'a çıktığını kaydetti.
 
Hedef yıl sonu 20 bin kitaba ulaşmak
 
Karakuş, kütüphanede 28 ana konuda 12 bin kitap bulunduğunu, 2014 yılı sonunda kitap sayısını 20 bine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
 
Bireysel abonelik uygulamasını yaygınlaştırmanın da öncelikli hedefleri arasında yer aldığını söyleyen Karakuş, "Projenin yazılım, bakım, teknik destek, mobil versiyon yazılımları, dijitalleştirme, telif maliyetleri, data kayıtları ile toplam maliyeti 1 milyon lirayı geçmiştir" diye konuştu.
 
Harvard ve Yale Üniversiteleri de abone
 
Karakuş, hiperkitap e-kütüphanesine Türkiye'den 72 üniversitenin yanı sıra dünyanın en büyük üniversitelerinden Harvard ve Yale Üniversitelerinin de abone olduğunu söyledi.
 
Hiperkitap projesinin İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından müracaat eden işletme projeleri arasında ilk sırada teşvike değer görüldüğüne dikkati çeken Karakuş, "Türkiye'nin ilk dijital kütüphanesi Esenler Belediyesi Kütüphanesi, Hiperkitap e-kütüphanesini kullanmaktadır. Diğer bir kütüphane ise hiç basılı kitap bulundurmayan, kullanıcılara tablet ile hizmet veren Tuzla Belediyesi Kütüphanesi de Hiperkitap e-kütüphanesi kullanarak kullanıcılarına hizmet vermektedir" diye konuştu.
 
Son geliştirdikleri yazılım ile artık kullanıcıların IOS ve Android uygulamalarını indirerek mobil cihazlarından e-kütüphaneye ulaşabileceğini dile getiren Karakuş, şöyle devam etti:
 
"Geliştirdiğimiz e-kütüphane veri tabanımız sayesinde doğru bilgi kaynaklarına istenildiği zaman istenildiği yerden, birden fazla kişinin erişebilmesini sağlıyoruz. Kullanıcılar kitaplardan yararlandıkları bilgilerin kaynaklarına rahatlıkla ulaşabiliyor, e-kitapları üzerinde dilediğince not alabiliyorlar. Sisteme her an için veri girişi oluyor ve bu veri girişi için hazır bir ekip günlük veri girişi yaparak koleksiyonu genişletiyor. Bizim en büyük farklarımızdan biri de sistemin anlık güncellenmesi. E-kitapları tek tek aldığınızda almış olduğunuz bu yayınlar ile sınırlı kalıyorsunuz. E-Kütüphane sistemimiz de ise hem teknolojik altyapı hem de içerik güncelleniyor. Bu da statik bilgiye değil yeni bilim alanlarına göre de bilgiye erişim olanağı sunuyor."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.