Bir sempozyum, bir cümle

Dolu dolu iki gün süren bir sempozyumu birkaç satırda özetlemek mümkün mü? Birkaç satırla özetlenseydi 40 kişinin tebliğ yaptığı sempozyuma gerek olur muydu?

Dinleyenlerde birkaç kelime oluşturur, sonrasında hakikate dair bir cümle kurduruyorsa cümle yolculuk ve yorgunluklara değer bir çalışma olmuştur. Evet, bunun için kilometrelerce öteye Mardin’e gitmeğe değer. Bazen Mardin kalesi kadar çıkılması, ulaşılması, anlaşılması güç kavramlara tırmanmak, bazen de göz alabildiğine uzanan Mezopotamya ovası kadar hakikat ufkunda gezinmek ve o hakikatle genişlemek; zihin taşlarını yeniden oturtmak başka bir tebliğde o taşları söküp yeni yollar, yeni kaleler yapmak… Devam edip giden yıkılış ve var oluşlar. Kale aynı kale, ova aynı ova.

Zihinsel kıyamet, fikri ölüm dirim; sahi her şey yapay mı? Eşya, kâinat, şeyler ne söyler? Sabit hakikat ne ki? İki gün, kırk kişi; kuyudan ne çıkardı; Mezopotamya ovasını suluda mı? Ovanın öbür ucunda, insanlar ne diye birbirlerine öldürürler?

Sanal dünyanın sanal gerçekliği ve sahiplenmesi bir cana kıymaya değer mi? İman ne söylüyor, hürriyet ne diyor?

Bir cümle; “Bir yazı gerçeği gösterdiği kadar gerçeği örter de”. Yazının örttüğü hakikat nasıl okunacak? Harfsiz yazılar, sessiz sözler; kaç kişinin kulağına üflenir?

Bu cümleye göre bu sempozyum çok şeyler anlattığı gibi anlatılacak çok şeyleri de örttü.  Gösterdikleri tamam da örttüklerini kim görecek ve gösterecek?  Mardin’e kaleden bakmakla, ovadan bakmak aynı mı? Bakışı değiştiren her açı açılımıyla Mardin yeniden tanımlanmış olmaz mı?

Hakikat şehri Mardin’den çok daha uzak ve karmaşık; bir o kadar da ayan beyan ve net karşıda duruyor; Hürriyet nimetini fark etmiş ve imana erişmişler için.

 “Kâinatta en büyük hakikat imandır” diyen Said Nursi’nin ne büyük cümle kurduğunu düşündüm. Ardından muhatabına söylediği iki cümle daha. Kaleye de ovaya da ulaşmış biri; aklı kalbiyle buluşmuş, bu buluşma barışla bitmiş. O cümleyi kuru bir laf olarak söylememiş, hayatı ile de yazmış.

Hayatımızla yazacağımız bir cümle var mı? Bu sempozyum cümle kurmada bir harf öğretmişse amacına ulaşmıştır.

“İman ve Hürriyet” sempozyumunu hazırlayanlara kelimelerce teşekkürler. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.