Mum ışığından Nobel'e

Mum ışığından Nobel'e

NOBEL Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın memleketi Mardin'in Savur İlçesi'ndeki hemşehrileri ve yakınları büyük bir sevinç yaşıyor.

ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte, DNA alanında yaptığı çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü Savur İlçesi'nde büyük bir sevinç yaşanıyor. ABD'de Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde ders veren 69 yaşındaki Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup, büyüdüğü Mehmet Sait Erdem Caddesi'ndeki 3 katlı tarihi taş eve, haberin alınmasıyla Türk bayrağı asıldı. Okuma- yazma bilmeyen anne- babanın 8 çocuğundan biri olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın geçmişte kullandığı kitapların halen evde olduğu görüldü. 

Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü evde yaşayan yeğeni Abdulgani Sancar, amcasının çok çalışkan olduğunu ve orta okuldan sonra Savur'dan ayrıldığını söyledi. Amcasının Nobel aldığını internetten öğrendiklerini anlatan yeğen Sancar, amcasının bu başarısıyla gurur duyduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Sancar'ın ilkokul ve ortaokuldayken mum ışığında, zor şartlarda, azimle ders çalıştığını söyleyen diğer yakınları da yakınları, "Dünyanın en prestijli ödülünü alması bizleri gururlandırdı. Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde bitirdi. Sonra AB'ye gitti" dedi.

Savur Belediye Başkanı Mehmet Aydın Alökmen ise hemşehrilerinin başarısıyla gurur duyduklarını ve kendisini tebrik ettiğini belirterek, "Savur tarihi bir ilçedir. Buradan çok sayıda bilim adamı çıkmıştır. Zor şartlara rağmen insanların azim göstermesi ve sonunda böyle ödüllendirilmesi bizi mutlu etmiştir" dedi.

TÜBA: PROF. DR. AZİZ SANCAR BİZE GURUR VE SEVİNÇ YAŞATTI

"Türk bilim camiası ve Akademimiz açısından gerçek ve sembolik değeri büyük ve teşvik edici bir olay. Bize bu gururu ve sevinci yaşatan değerli hocamızı içtenlikle tebrik ediyoruz"

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Akademi'nin Şeref Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasının, Türk bilim camiası ve Akademi açısından gerçek ve sembolik değeri büyük ve teşvik edici bir olay olduğunu vurgulayarak, "Bize bu gururu ve sevinci yaşatan değerli hocamızı içtenlikle tebrik ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Acar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Akademi Şeref Üyemiz Prof. Dr. Aziz Sancar, bilim dünyasında çığır açıcı katkı ve başarılarını, gururla izlediğimiz bir bilim insanımız. Prof. Dr. Sancar'ın kanser tedavisi açısından da büyük önem taşıyan DNA onarımına ilişkin katkıları dolayısıyla Kimya dalında Nobel Ödülü'ne layık görülmesi, Türk bilim camiası ve Akademi'miz açısından gerçek ve sembolik değeri büyük ve teşvik edici bir olay. Bize bu gururu ve sevinci yaşatan değerli hocamızı içtenlikle tebrik ediyoruz."

ÖDÜL TÖRENİ 10 ARALIK'TA

Nobel Kimya Ödülü'nü, İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul L. Modrich ile paylaşan Prof. Dr. Aziz Sancar, ödülünü 10 Aralık'ta düzenlenecek törende alacak.

PROF. DR. AZİZ SANCAR KİMDİR?

Prof. Dr. Aziz Sancar, 1946'da Mardin Savur'da 8 kardeşin 7'ncisi olarak dünyaya geldi. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. 1997 yılından bugüne ABD North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı.

Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşuna imza atarak dünyaca çapında üne kavuştu. Sancar, 'DNA tamiri' ve 'hücre döngüsü kontrol noktası' gibi konularda yaptığı çalışmalarla da adını duyurdu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştu. Prof. Dr. Sancar, 2006 yılından beri TÜBA üyesi.

DHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.