Bir kanser türünde olağanüstü gelişme

Bir kanser türünde olağanüstü gelişme

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de akciğer kanserinde yükselişin durduğunu belirterek, "Bunda sigara tüketiminde yüzde 31'lerden yüzde 27'lere inmemizin büyük bir payı var.

Kanser tedavisiyle ilgili de çok farklı araştırmalar var. Birkaç yıl içinde hastalıkla ilgili daha etkin tedavi yöntemleri çıkacak" dedi.
Müezzinoğlu, bazı ziyaretler için geldiği Edirne'de yapımı devam eden Edirne Devlet Hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu.
İncelemelerin ardından bir gazetecinin "Ülkemizde kanser vakalarında artış var, bu konuda bir çalışma var mı?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada kanser vakalarında artış olduğunu söyledi.

Dünyada, insanların yaşam tarzlarının değişmesiyle bir çok hastalığın arttığını anlatan Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:

"Kanserin en önemli nedenlerinin başında sigara, alkol ve obezite geliyor. Biliyorsunuz son 5 yılda tütünle mücadele ediyoruz. Ülkemizde akciğer kanserlerinde yükseliş durdu, düşmeye başlamadı ama durdu. Bunda sigara tüketiminde yüzde 31'lerden yüzde 27'lere inmemizin büyük bir payı var. Kanserin en önemli nedenlerinin başında sigara, alkol ve obezite geliyor. Toplumda sağlık bilincini yükseltmek istiyoruz, hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa, sağlıklı iken sevdiklerimizle güzel bir yaşamı sürelim. 76 milyon insanımıza her yıl 1 milyon broşür dağıtarak, sağlık bilincini yükseltmeyi hedefliyoruz."

ÇOK DAHA ETKİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ ÇIKABİLİR

Son 2 yılda kanser hastalığının tedavisiyle ilgili çok farklı araştırmaların olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bir kaç yıl içinde hastalıkla ilgili çok daha etkin ve sonuca gidecek tedavi yöntemlerinin çıkabileceğini dile getirdi.

Bakan Müezzinoğlu, "Henüz 'Bu kanserin ilacıdır' diyecek bir ilaç noktasına gelmedik. Ama ülkemizde çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde de bu altyapının olması gerçekten sevindirici. Stratejik ürünlere, ilaçlara 3 yıldan 7 yıla kadar alım garantisi veriyoruz. Bu konuda yoğun çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

"Şu anda 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığımız var"

Müezzinoğlu, Türkiye'de doktor açığı bulunup bulunmadığına ilişkin sorusuyu cevaplarken, sağlık alanında en büyük sorunun uzman hekim açığı olduğunu söyledi.

Hekim açığını 5 yıl içinde kademeli olarak kapatacaklarını anlatan Müezzinoğlu, "Bu yıldan itibaren 2 bin 500, gelecek yıldan itibaren de 4 bin, 5 bin her yıl fazla hekim gelmeye başlayacak. Bir 5 yıl içinde bu açık kapanacaktır. Şu anda 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığımız var" dedi.

Türkiye'nin sağlık turizminden yaklaşık 2,5 milyar dolar gelir elde ettiğini ifade eden Müezzinoğlu, 2023'te bu rakamı 20 milyar dolarlara çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

"2 yıl içinde yeni hastanelerimiz milletimizin hizmetine girecek"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de 2 yıl içinde devlet hastanelerinin büyük bir çoğunluğunu nitelikli ve modern bir hale getireceklerini belirtti.

Türkiye'de bir çok ilde devlet hastanelerinin yenilendiğini anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"İnşallah önümüzdeki 2 yıl içinde yeni hastanelerimiz milletimizin hizmetine girecek. Hastanelerimiz depreme dayanıklı ve çevreye duyarlı olacak. İleri teknoloji cihazları kullanılacak. Nitelikli hasta odaları olacak. Odalar tek kişilik veya 2 kişilik olacak. Bütün tıbbi olanaklar hastanelerimizde ileri düzeyde olacak. Önümüzdeki 2 yıl içinde devlet hastanelerimizin büyük bir çoğunluğunu nitelikli hale taşımız olacağız. İnsanlarımıza dünya standartlarında sağlık hizmetleri aldığı koşulları oluşturacağız."

Yapımı devam eden 400 yataklı Edirne Devlet Hastanesinin yıl sonunda hizmete açılacağını ifade eden Müezzinoğlu, bölgeyi sağlık turizmi merkezi yapmayı planladıklarını vurguladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.