Bir dönem mutfakların vazgeçilmeziydi

Bir dönem mutfakların vazgeçilmeziydi

Yemek yapmak için ve başta un olmak üzere değişik hububat bakliyat ürünlerinin elenmesinde kullanılan, türkülere, şarkılara, şiirlere konu olan elekler, unutulan eşyalar arasında yerini alıyor.

Kullanımı azalmış olsa da elek, halen maharetli hanımlar tarafından mutfaklarda kullanılıyor. Elekler, köylerde ve kırsal alanda yaşayan kadınlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Elek, bazı ev ve iş yerlerinde ise aksesuar amaçlı olarak kullanılıyor. Erzurum’un az sayıdaki elek ustaları arasında yer alan Mehmet Bayram, çırağı Ramazan Alkan, zor günler yaşamasına karşın, elek yapmaya devam ediyor. Yıllardır geçimini elek yaparak sağlayan Mehmet Bayram, Erzurum’da elek yapan tek kişinin kendisi olduğunu ve artık mesleğin teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.

Elek yapımı için gürgen ağacı ve telin gerekli olduğunu belirten Bayram, "Daha önce Erzurum’da tel üretimi yapılmasına karşın, eleğe olan ilginin azalması nedeniyle şu anda üretim yok. Bir usta olarak gürgen ağacı ve teli kullanarak değişik ebatlarda elek yapıyorum. Elek denilince akla ilk gelen un eleği oluyor. Özellikle evlerin mutfaklarını süsleyen ve bu elek, halen köylerde ve kırsal kesimlerde yaşayan ve ekmek yapan kadınlar tarafından çok da yaygın olarak kullanılmıyor. Büyük şehirlerde ise bu elekleri, aksesuar malzemesi olarak kullananlar var. Şark köşelerini süsleyen malzemeler arasında da elek yaygın bir kullanıma sahip. Değişik ebatlarda yapılan eleklerin yanı sıra kalbur ve un eleği de yapıyorum. Ben 40 yıldır elek işi yapıyorum. Eskiden elek yapımına çok rağbet vardı ancak şimdi öyle değil. Erzurum’da elek yapan kimse kalmadı. Bu işi bir ben tek yapıyorum. Benim en son çırağım ise Ramazan Alkan, çırağım bile bu mesleği yapmıyor artık, başka işle uğraşıyor. Bundan 30-40 yıl öncesine kadar eleğe çok rağbet vardı. Köylerden gelen vatandaşlar bizden elek yapmamızı isterdi. Hatta öyle ki siparişleri bile yetiştiremiyorduk. Ama şimdi öyle değil, demir ve naylon elekler çıktıktan sonra bu meslek de bitme noktasına geldi.” dedi.

Yıllardır elek çıraklığı yapan Ramazan Alkan da birçok meslek gibi elek ustalığının da bitme noktasına geldiğini ifade etti. Alkan, “Ben ustamın yanında yıllardır bu işi yaptım. Ama şimdi her meslek gibi bu meslek de bitme noktasına geldi. Babam beni tutup getirdi, bana en azından senin bir meslek sahibi olmanı istiyorum dedi ama şimdiki zaman baktığında meslek sahibi olmak para etmiyor. Erzurum’daki yetkililerin bu mesleklere sahip çıkmasını, yeni çıraklar yetiştirme noktasında destek olmasını istiyoruz. Geleceğimizin çocuklarına bu mesleklerin aşılanmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.