Bir çöpten iki elektrik

Bir çöpten iki elektrik

Samsun Büyükşehir Belediyesi katı atık depolama alanında hem çöpten çıkan metan gazı yakılarak hem de bir kürenin içinde çöpün çürütülmesinden biyogaz oluşumu sağlanarak elektrik üretiliyor.

 Samsun Avdan Enerji Üretim İl Koordinatörü Bektaş, "Bu santral yaklaşık 14 bin evin elektriğini karşılıyor" dedi.
 
Samsun Büyükşehir Belediyesi katı atık depolama alanında hem çöpten çıkan metan gazı yakılarak hem de bir kürenin içinde çöpün çürütülmesinden biyogaz oluşumu sağlanarak elektrik üretiliyor. Samsun Avdan Enerji Üretim Ticaret AŞ'nin il koordinatörü Sinan Bektaş, katı atık depolama alanına her gün 550 ton çöp geldiğini söyledi. Çöp sıkıştırıldıkça metan gazı oluştuğunu belirten Bektaş, "Biz de çöpün içine belli aralıklarla borular yerleştirdik ve metan gazını ana arterde toplayarak yakmaya başladık. Kurduğumuz motorlama sistemi sayesinde yanan metan gazı elektriğe dönüştürülüyor. Saatte motordan 6 megavat elektrik üretimi yapılıyor. Bir ev günde ortalama 10 kilovat elektrik harcıyor. Bu santral yaklaşık 14 bin evin elektriğini karşılıyor" dedi.
 
ORGANİK ATIK DA AZALACAK
 
Bektaş, katı atık depolama tesisine biyogaz santrali de kurduklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bu santralle tamamen çöpteki organik atık ve sızıntı suyundan elektrik üretimi yapmayı planlıyoruz. Santrali beslemeye ve bu santralde gaz üretimine başlandı. Üretimi önümüzdeki günlerde daha da artıracağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın katı atık depolama sahalarında organik atığın azaltılması yönetmeliğine de uygun hale gelecek. Yani burada organiği de azaltacağız. Türkiye'de nadir sahada yapılan bir sistem olacak."
 
26 GÜNDE KONTROLLÜ ÇÜRÜME
 
Çöp sahasındaki organiğin çözülmesinin zaman aldığını vurgulayan Bektaş, "Çöpün kendi halinde çözülmesi yani çürümesi 6 ay ile 2 yıl arasında oluyor. Biz çöpü biyotanka atarak hem kontrollü şekilde hem de hızlı çürümesini sağlıyoruz. En geç 26 günde çöp çürüyor. Hızlı şekilde gaz elde etmiş oluyoruz. Çöpü sahaya atmıyoruz, böylece sahanın da hemen dolmasını engelliyor ve ömrünün uzamasını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
YENİ TANKLAR YAPILACAK
 
Sinan Bektaş, biyogaz tankının bin 800 metreküplük hacmi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Günlük 60 ton malzemeyi tankın içine aktarıyoruz. Yani sahaya gelen 550 ton malzemenin 60 tonu tanka gönderilecek. Sahadan 60 ton malzemeyi eksiltmiş oluyoruz. Bu tanktan önümüzdeki süreçte birkaç tane daha yapmayı planlıyoruz. İlk planda 3 tane yaparak 180 ton atığı sahadan azaltmış olacağız. Tankın biri yaklaşık 300 ila 400 kilowatt elektrik üretecek."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.