Bir çay bardağı benzinle dereceye girdiler

Bir çay bardağı benzinle dereceye girdiler

Bir litre benzinle bin kilometre gidebilen araba yapan Gediz Üniversitesi öğrencileri, hedeflerini 3 bin kilometreye yükseltti.

Geliştirdikleri teknolojiyi şimdilik sır gibi saklayan gençler, arabanın alt modeliyle Hollanda’da yarıştı. 16 kilometrelik parkur, bir çay bardağı kadar benzinle tamamlandı; 26 ülkeden, yaşları 16 ile 25 arasında değişen 3 bin kişinin katıldığı mücadelede Avrupa 38.’liği ve Türkiye ikinciliği elde edildi.

Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı (G-TECH), yakıt cimrisi araba teknolojileri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Makine ve Elektrik-Elektronik mühendislikleri öğrencileri, danışman hocalarıyla birlikte önemli bir başarıya imza atmış, 1 litre benzinle bin kilometre gidebilen seri hibrit otomobil tasarlamıştı. Gençler, benzinin önce elektriğe, ardından da mekanik enerjiye çevrildiği, yakıt kaybının en aza çekilip yüksek verimliliğin elde edildiği sistemi daha da geliştirmek için kolları sıvadı. Bir litre benzinle en az 3 bin kilometre yol almayı sağlayacak teknolojinin ön hazırlıklarına başlandı. Motor dahil tamamen Gediz Üniversitesi öğrencilerinin eseri olacak arabayla 2015’teki Shell Eco-Maraton’da boy gösterilecek. Gediz'li gençler, Hollanda’da bu yıl düzenlenen yarışta ise Gediz Gasoline Car 2 (GGC2) adını taşıyan otomobillerinin bir alt versiyonuyla mücadele etti. 16 kilometrelik parkur, 106 mililitre benzinle tamamlandı.

Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, yaptığı açıklamada bazı yeni teknolojileri deneme fırsatı buldukları Shell Eco-Marathon’dan dereceyle dönmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Asıl hedeflerinin ise gelecek yıla dönük olduğunu belirterek, “Şu an 1 litre benzinle bin kilometre gidebilen, Türkiye’nin en gelişmiş ilk seri hibrit prototip aracına sahibiz. Bu aracın performansını 3 bin kilometrenin de üzerine çıkarıp 2015’teki yarışta Avrupa çapında derece elde etmek istiyoruz. Bu yılki organizasyonda bu araçtaki yeni teknolojilerin bir kısmını kullandık, bunları test etme şansı bulduk. Bu deneyimlerin ışığında çalışmalarımıza hız katıp yakıt cimrisi olacak seri hibrit otomobilimizin yapımını tamamlayacağız. Ayrıca ağustos ayında düzenlenecek TÜBİTAK yarışlarında da mücadele edeceğiz.” dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.