Bir bayanın, eşinden izin almadan ailesine maddi yardım yapması caiz midir?

Bir bayanın, eşinden izin almadan ailesine maddi yardım yapması caiz midir?

Çalışan bir bayanım, ancak zaman zaman kazandığım paradan bir miktar eşimin haberi olmadan kendi anneme, babama ve kardeşlerime veriyorum. Bunun dinimiz açısından uygunluğu var mıdır?

Bir kadın, kendine ait malını istediği gibi kullanabilir. Bu nedenle annesine, babasına veya bir başkasına eşinden izin almadan verebilir. Ancak haberinin olması aile huzuru açısından gerekli olabilir.

1. Bir kadın, herhangi bir iş yerinde çalışabilir mi?

Hem çalışabilir, hem çalışamaz. Şartları bulunursa çalışabilir, bulunmazsa çalışamaz.

Bir kadının iş yerinde çalışması için belli başlı şartlardan biri, tesettürüne mani olunmaması, vekar ve ciddiyeti hafife alınmamasıdır. Aynı zamanda bu iş yerinde başka insanlar da bulunması, kadın tek erkekle başbaşa kalmamasıdır.

Zira bir kadın bir erkekle başbaşa kalırsa üçüncülerinin şeytan olacağını Efendimiz (asm) bildirmiştir. Hem böyle bir yalnızlıkta halvet vaki olduğundan, erkeğe mehr-i misil gibi maddî ceza, kadına da tâzir gibi dinî ceza terettüb eder.

Demek oluyor ki, ihtiyaç içinde olduğundan çalışmak zorunda kalan kadın, tesettürüne, iffet ve vekarına halel gelmeyen ciddi iş yerinde çalışabilir. Çevredeki yabancı erkeklere bu tesettür ve vekar içinde ciddi şekilde muhatap olabilir. Bu şartların yok olduğu yerde kadının çalışma şartı da yok demektir.

Zaten çalışıp kazanma mecburiyeti erkek içindir. Kadın evinde oturur, çoluk çocuğuna bakar. Erkek ise dışarda çalışıp çabalayarak kadının ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalır. Bizim sözünü ettiğimiz şartlar, herhalde böyle hâmisi olmayan, ihtiyaç içinde çırpınan kadınlar içindir.

Kocası izin vermeyen kadın, zaten çalışma hakkına da sahip sayılmaz. Kocasının kazancıyla idare etmesi şart olur, yahut beyinin izni gerekir. Bu açıdan sizin izin vemeyeceğiniz eşiniz, kapalı bile olsa herhangi bir iş yerinde çalışamaz.

2. Mülkiyet Hakkı:

Koca karısının ve karısından doğmuş çocukların nafakasını temin etmekle mükelleftir. Yani kadın, kocasından nafakasını talep edebilir. İslam Hukukunda koca, karısının yiyecek, giyecek, mesken ve hizmetçi masraflarını temin etmek zorundadır.

Kadın Evin Masraflarına Katılmaya Zorlanamaz:

Kadın ve çocukların infak ve iaşesi kocaya aittir. Serveti ne olursa olsun, kadın evin masraflarına katılmak zorunda değildir. (Cin, Halil, İslam ve Osmanlı Hukukunda Evlenme, Ankara, 1974, 195 vd)

3. Kadının Fiil Ehliyeti:

İslam Hukukunda kadın tam fiil ehliyetine sahiptir. Kendi şahsi malları üzerinde mutlak tasarruf hakkı mevcuttur. Her çeşit medeni hakları iltizam ve iktisap edebilir.

Bu açıdan da kadının çalışmasına izin verirseniz, onun malının ve kazancının kendine ait olduğunu ve onun izni olmadan malı üzerinde tasarruf yetkiniz olmayacağını da bilmelisiniz.

Ancak koca fakir olursa, bu durumda kadının da evin giderlerine katılması gerekir.

 

Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.