Bir asteroit 'burnumuzun dibinden' geçmek üzere!

Bir asteroit 'burnumuzun dibinden' geçmek üzere!

Gözlemlenebilen zaman içerisinde, hiçbir gök cismi hiç bu kadar yakınımızdan geçmemişti!

Asteroitler; yani çoğunlukla Mars ile Jüpiter arasında kalan gök cisimleri. Güneş sistemimizde 1 milyonun üzerinde asteroit olduğu biliniyor. Dünya çevresinde de tehlike oluşturan asteroitler var. NASA bunları 'dünyaya yakın objeler' olarak adlandırıyor. Hatta bu olası tehlikeye karşı Gezegeni Koruma Koordinasyonu Ofisi'nin dahi kurulduğunu biliyoruz.

En son bir asteroit, birkaç sene evvel dünyamıza 2.1 milyon km uzaklıktan geçerek ziyaret etmişti. Tabii mesafe oldukça uzun olduğu için o zamanlar bir tehlike de arz etmemişti. Fakat önümüzdeki ay, bu zamana kadar dünyaya en yakın gök cisminin geçmesi bekleniyor. NASA'ya göre 2013 TX68 isimli asteroit, 5 Mart'ta dünyaya 17.000 kilometre mesafe yakınlıktan geçecek.
 
30 metre çapındaki asteroitin dünyaya çarpma olasılığının oldukça düşük olduğunu ve ortada endişelenecek bir durum olmadığını belirten NASA, TX68 asteroitinin önümüzdeki sene Eylül ayında dünyaya çarpabileceğini belirtiyor. Elbette bu ihtimal oldukça düşük. Hatta şöyle diyelim, 250 milyonda 1 ihtimal dünyaya çarpabilir.
Söz konusu asteroitin 2046 ve 2097 yıllarında da dünyamızı ziyaret etmesi bekleniyor. NASA'ya göre bu ziyaretlerde çarpma ihtimali, 2017'ye oranla çok daha düşük.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.