Bir ağaçta 20 kuş yuvası

Bir ağaçta 20 kuş yuvası

Kızılırmak Deltası'na ilkbahar ve yaz aylarında Afrika'dan gelen 4 balıkçıl kuş türünün yaklaşık 2 bin 700 yuva yaptığı, bazı ağaçlarda 20 civarında yuva görüldüğü belirtiliyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine, Kızılırmak Deltası'nda bu yıl, üreyen balıkçıl kuşlara yönelik bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Balıkçıl kuşların bu yıl iki bölgede koloni halinde yuva yaptıklarını tespit ettiklerini belirten Yavuz, şöyle konuştu:

"Bir kolonide yaklaşık bin 700, diğer kolonide ise yaklaşık bin yuva var. Bu kolonilerde 4 balıkçıl kuş türü ürüyor. Bunlar ağaçta üreyen türler. Gece balıkçılı, sığır balıkçılı, alaca balıkçıl ve küçük akbalıkçıl bu yuvalarda ürüyor. Tek bir ağaçta 20'nin üzerinde yuva sayımı yaptığımız oldu. Tek bir kolonide bin 700 yuva olması gerçekten önemli. Kızılırmak Deltası için de önemli bir rakam."

Deltadaki kuş popülasyonunun her yıl arttığını dile getiren Yavuz, "Belki 10 yıl sonra bir yuva kolonisi daha oluşabilir. Burası hem yiyecekleri hem de güvenli olması nedeniyle kuşların tercihi" dedi.

Hangi türün kaç yavru yaptığı da incelenecek

Yavuz, Hollandalı kuş gözlemcileri tarafından 1992 yılında Kızılırmak Deltası'nda sayım yapıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Hollandalı kuş gözlemcileri bazı türlerin deltada üremediğini tespit etmiş ancak yaptığımız araştırma, o türlerin burada ürediğini gösteriyor. Bu dönem üreme zamanı ve üreyen türler Afrika'dan yeni geliyor. Onlar henüz yuvaya gelmiş değiller. Çalışmanın devamında ise kaç tür, kaç yavru yapıyor bunu inceleyeceğiz."

Yrd. Doç. Dr. Yavuz, sazlarda üreyen kuş türleri de bulunduğuna dikkati çekerek, sazlarda üreyen balıkçıl kuş türlerinin tespiti için de çalışma sürdürdüklerini anlattı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.