Binlercesi ölümle burun buruna

Binlercesi ölümle burun buruna

Müslümanların göçe zorlandığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde binlerce sivil dünyanın gözleri önünde öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya.

BM yetkilileri, geçen aralık başından bu yana gerçekleşen olayları Müslümanlara karşı 'temizlik' olarak nitelendirirken, halkın tamamen uluslararası yardıma muhtaç olduğunu vurguluyor.
 
Orta Afrika'da geçtiğimiz yıl aralık ayında patlak veren olayların ardından Fransa öncülüğünde başlatılan askeri müdahalenin gölgesinde adeta bir kıyım yaşanıyor. BM Güvenlik Konseyi'nde, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) son olaylara ilişkin düzenlenen toplantıda ülkedeki Müslümanların yaşadığı büyük trajedi gözler önüne serildi. Dünyanın en yoksul ülkelerinden OAC'de yaşananlara dair bir sunum yapan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, bu ülkede Müslümanların göçe zorlandığını belirtirken, 'Binlerce sivil gözlerimizin önünde öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya' ifadelerini kullandı.

1 MİLYON KİŞİ EVSİZ

Geçen Aralık başından bu yana gerçekleşen olayları Müslümanlara karşı 'temizlik' olarak nitelendiren Guterres, 'On binlerce Müslüman ülkeyi terk etti. OAC'de kalanlar ise ölüm tehdidi altında yaşıyor. Sivillerin korunması için daha fazla uluslararası güce ihtiyaç var' derken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un BM barışgücü oluşturulması fikrine de destek verdi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar nedeniyle bir milyon kişinin yerlerinden edildiğini söyleyen BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos da evlerinden kaçan bu kişilerden yaklaşık 650 bin kişinin ülke içinde bulunduğunu, 300 bin kişinin de komşu ülkelere sığındığını bildirdi. Ülkedeki kurumların işlevlerini tamamen kaybettiğini kaydeden Amos, 'Çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan halk tamamen uluslararası yardıma muhtaç durumda' dedi. BM Genel Sekreteri Ban, hafta başında BMGK'ya gönderdiği raporda OAC'ye 10 bini asker, bin 820'si polis olmak üzere 11 bin 820 kişilik BM barışgücü operasyonu oluşturulmasını önermişti.

6 AYDA ANCAK YETİŞİR

Ülkede şu anda BM barışgücü operasyonu bulunmuyor. Ancak BMGK'nın onay verdiği 6 bin civarında Afrika Birliği askeri, 2 bin civarında Fransız askeri görev yapıyor. Avrupa Birliği de OAC'ye bin kadar asker gönderme çalışmalarını sürdürüyor. BM barışgücü misyonunun hazırlanması ve ülkede konuşlandırılmasının yaklaşık 6 ay süreceğini ifade ediliyor.

'Son Müslüman'ın katledilmesini kimse duymadı!

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Mbaiki kentinde 28 Şubat'ta Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Salih Dido'nun Hristiyan Anti-balaka grubu tarafından öldürülmesi karşısında insan hakları örgütlerinin sessizliğini koruyor. Sorumluluklarını bırakmamayı tercih ettiği için 'Mbaiki'nin son Müslümanı' diye anılmaya başlayan 46 yaşındaki 5 çocuk babası Dido'nun öldürülmesinden sonra hiçbir insan hakları örgütü veya siyasi yetkili tepki vermedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.