Binlerce Filistinli cuma namazını Mescid-i Aksa'da kıldı

Binlerce Filistinli cuma namazını Mescid-i Aksa'da kıldı

İsrail'den dolayı maruz kaldıkları zorluklara rağmen şafakla birlikte hareket eden Filistinliler saatler sonra Mescid-i Aksa'ya ulaştı. Ramazan ayının üçüncü cuma namazını, yaklaşık 250 bin Filistinli Mescid-i Aksa'da kıldı.

Vakıflar Dairesi Müdürü Azzam el-Hatib yaptığı açıklamada, yaklaşık 250 bin Filistinlinin cuma namazını Aksa'da kıldığını söyledi. İsrail'in kontrol noktalarında maruz kaldıkları zorluklara rağmen şafakla birlikte yollara düşen on binlerce Filistinli, saatler süren yolculuğun ardından Aksa'ya ulaşarak Harem-i Şerif'in avlusunu doldurdu.

45 yaş altı erkeklerin Kudüs'e girmesi engellendi
İsrail, Batı Şeria'da yaşayan 45 yaş altı erkeklerin Kudüs'e geçişine izin vermezken, iki milyon nüfuslu Gazze'den ise sadece 300 kişinin gelmesine izin verdi. Cuma namazını Aksa'da kılmak isteyen Batı Şerialı kadınlar ve 45 yaş üstü erkekler ise askeri kontrol noktalarında sıkı şekilde arandıktan sonra şehre girebildi.

Batı Şeria ve Gazze'de yaşadıkları için İsrail'in olağan günlerde Kudüs'e geçişlerine izin vermediği Filistinliler, Aksa ve Kubbetu's-Sahra önünde hatıra fotoğrafları çektirdi. Filistin Kızılayı'nın görevlendirdiği ekipler de kalabalığın üzerine su serperek sıcağın etkisini azaltmaya çalıştı.

Namazın ardından Aksa'nın kapılarında bir saatten uzun süre izdiham yaşanırken, şehrin dar sokaklarında kalabalık ve sıcaktan dolayı bazı Filistinliler fenalık geçirdi.

Öte yandan Mescid-i Aksa'nın kapılarında ve Eski Şehir olarak bilinen Kudüs'ün sur içi bölgesinde binlerce İsrail askeri hazır bekledi. Polis helikopterleri ve balonlara yerleştirilen polis kameralarıyla şehrin üzerinden sürekli görüntü alındı. Polis, Eski Şehir bölgesinin çevresindeki yolları da sabahın erken saatlerinde trafiğe kapattı.

Gazze ve Batı Şeria işgal altında
İşgal altındaki Batı Şeria ile Kudüs arasında 2003 yılında inşa edilen beş metre yüksekliğindeki beton duvar boyunca çok sayıda İsrail askeri kontrol noktası bulunuyor. İsrail olağan günlerde özel izinliler dışında Batı Şerialı Filistinlilerin Kudüs'e geçişine izin vermiyor. İsrail ablukası altındaki Gazze'de yaşayanların ise ne Kudüs'e ne de başka bir yere seyahat hürriyeti bulunuyor.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.