Bin 300 Yıllık zeytin ağacı

Bin 300 Yıllık zeytin ağacı

Bin 300 Yıllık zeytin ağacı korunmayı bekliyor.

Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nce “Anıt Ağaç” olarak tescili yapılan bin 300 yıllık zeytin ağacı, bulunduğu yerin sahiplerinin sürekli fiyat artırması nedeniyle istimlak edilip koruma altına alınamıyor.

Mersin'in Mut ilçesine bağlı Haydar köyünde, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nce, Türkiye'de en yaşlı zeytin ağacı unvanını alan zeytin ağacı, 23 Aralık 2009 tarihinde "Anıt Ağaç" olarak tescillendiği halde, aradan 5 yıl geçmesine rağmen anıt zeytin ağacının bulunduğu yer hala istimlak edilemedi.

Mut Kaymakamı Mustafa Şahin, anıt zeytin ağacının olduğu yerin 2 bin 500 metrekare olduğunu belirterek, "Burası için yer sahipleri önce 15 bin lira istediler. Parasını hazırladık bu sefer 20-25 bin liraya çıkardılar. Fiyat bakımından ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.
Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Gürsel Aydın ise bin 300 yıllık “Anıt Ağaç” olarak tescillenen zeytin ağacını yerinde ziyaret etti. Zeytin ağacının etrafını yabani otların sardığını belirten Gürsel, “Türkiye'nin en yaşlı zeytin ağacının durumu iç acıcı değil. Oda olarak girişimlerde bulunarak korumaya alınmasında elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Haydar Köyü Muhtarı Mehmet Tercan ise zeytin ağacının durumunu gören ziyaretçilerin hayretler içinde kaldığını ifade ederek, "Anıt zeytin ağacının bulunduğu yer 3 şahsa ait. Yerinin satın alınması için Özel İdare'nin meclis kararıyla 15 bin lira ödenek ayrıldı. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala burası istimlak edilip korumaya alınmadı. İlgisizlikten Anıt Ağacın etrafını yabani otlar bürümüş ve yok olmaya terk edilmiş durumda" şeklinde konuştu.

Anıt zeytin ağacının, gövde çapı 6 metre 28 santimetre. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 23. 12. 2009 tarih ve 5577 sayılı kararı ile 2863 sayılı yasa gereği “Anıt Ağaç” olarak tescil edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nün 10 Şubat 2010 tarih ve 124 sayılı yazıları ile yaşı bin 300 yıl olarak tespit edildi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.