Bilinçsizce tüketilen mantar zehirlenmelere sebep olabilir

Bilinçsizce tüketilen mantar zehirlenmelere sebep olabilir

Yozgat İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizini zehirli olanından ayırmanın çok zor olduğunu belirterek, vatandaşları zehirli mantarlara karşı uyardı.

Dr. Karaarslan, yaptığı açıklamada Nisan yağmurlarıyla birlikte kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların çıkmaya başladığını bu nedenle mantarların zehirli mi, zehirsiz mi olduğunun bilinmeden yenilmesi halinde, ölümlerin bile yaşanabileceğine dikkat çekti. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirsiz olup olmadığını ayırmanın zor olduğunu ifade eden Dr. Karaarslan, "Eski ve kulaktan dolma bilgilerle, mantarın rengine ve şekline göre zehirli olup olmadığı bilinmeden toplamak ve tüketmek adeta zehirlenmelere davetiye çıkarmaktadır." dedi.

Mantar zehirlenme belirtilerinin birkaç saat içinde kendini gösterdiğini vurgulayan Karaarslan, "Zehirli mantar yenildiği zaman birkaç saat içinde ateşlenme kusma gibi zehirlenme belirtileri baş gösterir, mide bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Karaciğer akut yetmezliği olarak bilinen karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Bu zehirlemeler vücutta çok hızlı ilerlediği için ölümlere yol açabiliyor. O yüzden vatandaşlarımızın doğadan mantar toplarken çok daha dikkatli olması gerekiyor." diye konuştu.

Bilinçsizce toplanan mantarların iyice tahlil edilmeden tüketilmesinin sağlık açısından son derece sakıncalı olduğunu söyleyen Dr. Karaarslan, mantar zehirlenme belirtilerini şöyle sıraladı: "Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma ve karın ağrısı. Bu belirtileri takiben karın adalelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi, kas seğirmesi ve göz bebeklerinde küçülme."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.