Bilinçsiz ağrı kesici kullanmayın! Böbreklerinizi Tüketmeyin!

Bilinçsiz ağrı kesici kullanmayın! Böbreklerinizi Tüketmeyin!

Dünya Böbrek Günü’nde, Türk Böbrek Vakfı 2015 yılı için“Bilinçsizce ağrı kesici kullanmayı kesin. Böbreklerinizi Tüketmeyin!”diyor.

Uluslararası Nefroloji Birliği ISN ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu IFKF'inortaklaşa düzenlediği ve böbrek sağlığına dair dünyanın en geniş kapsamlı organizasyonu olan Dünya Böbrek Günü'nde, bu yıl "Herkes İçin Böbrek Sağlığı" teması ele alınıyor…

Bu yıl 10. Yılı olan ve her yıl 80'niaşkın ülkede 140'tan fazla yerel organizasyon tarafından kutlanan 'Dünya Böbrek Günü'nde, Kronik Böbrek Hastalıklarının önlenmesi ve hayat tarzı değişiklikleri açısından her yıl önemli adımlar atılıyor. Dünya nüfusunun %10'unun böbreklerinde farklı düzeylerde hasar olduğu bilinirken, gelecek 10 yıl içinde bu oranın Ülkemizde %12 artacağı öngörülüyor. Bu durumda, Kronik Böbrek Hastalığı küresel bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınıyor. 

Türk Böbrek Vakfı, 2015 Dünya Böbrek Günü'nde Türkiye için temasını "Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı" olarak belirledi. Bu kapsamda "Bilinçsiz ağrı kesici kullanımına" dikkat çekmek üzere Türk Böbrek Vakfı tarafından hazırlanan kampanyada, Galatarasaylı futbolculardan Burak Yılmaz, Emre Çolak ve Tarık Çamdal ve Eray İşcangörev alarak destek verdi.

Dünya Böbrek Günü İzleme Komitesi Üyesi ve Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Türkiye'de koruyucu hekimlik uygulamalarındaki sevindirici artış ve son dönem kronik böbrek yetmezliği görülme sıklığının % 1-1,5 düzeyinde düşmesine rağmen,ülkemizde böbrek nakilleri henüz istenilen düzeye ulaşılamadı." Kadavradan böbrek bağışının arttırılması gerektiğine dikkat çeken Erk, "buna paralel olarak böbrek hastalıklarının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmaları da en az organ bağışı kadar önemli. Beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri de şüphesiz bu anlamda büyük yer tutuyor.

'Bilinçsiz ağrı kesici kullanımı' da buna bir örnek. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar böbreklere en büyük hasarı veren etken olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kadınların çantalarından ayırmadıkları ve gerekli-gereksiz her durumda kullandıkları ağrı kesicilerin bilinçsizce kullanımı böbreklerin en büyük düşmanlarından biri." 

Ülkemizde halen diyaliz tedavisi gören yaklaşık 60.000 son dönem kronik böbrek hastası bulunmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği hastalığının yıllık artış hızını daha da yavaşlatmak için tuz ve şeker tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar arttırılmaktadır. 

Beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarında iyileştirmeye yönelik yapılacak değişiklikler, çoğunlukla önlenebilir olan kronik böbrek yetmezliğihastalığı ile mücadelede için son derece önemli. 

Bu anlamda Kronik Böbrek Hastalığını azaltmak için 8 altın kural:

Bedenen uygun ölçü ve kiloda olmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek

Düzenli olarak kan şekeri ölçümünü kontrol etmek

Tansiyonunuzu takip etmek

Sağlıklı beslenmek ve kilonuzu kontrol altında tutmak

Vücudunuzun günlük su ihtiyacınızı karşılamak

Sigara içmemek

Doktor tarafından reçete edilmemiş ilaçları bir uzmana danışmadan sürekli kullanmamak

Bir veya daha fazla risk faktörü taşıyorsanız böbrek işlevlerini düzenli olarak kontrol ettirmek.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.