Bilim Peygamberimizin (asm) uyku tavsiyesine geldi

Bilim Peygamberimizin (asm) uyku tavsiyesine geldi

Bilim insanları, gün ortasında kısa süreli uyumanın tansiyonu düşürdüğünü, böylelikle kalp krizi ve felç riskini azalttığını açıkladı.

Risale Haber - Haber Merkezi

Hürriyet'in haberine göre AVRUPA Kardiyoloji Topluluğu’nun İngiltere’nin başkenti Londra’daki yıllık konferansına konuşan Atina’daki Asklepieion Voula General Hastanesi’nden bilim insanları, gün ortasında kısa süreli uyumanın tansiyonu düşürdüğünü, böylelikle kalp krizi ve felç riskini azalttığını açıkladı.

Ortalama 61.4 yaşındaki 386 hipertansif deneğin kan basınçları ile şekerleme yapma alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi inceleyen uzmanlar, gün ortasında uyuyan deneklerin tansiyonunun uyumayanlara kıyasla ortalama yüzde 5 daha düşük olduğunu tespit etti. Deneklerin kalp ve nabızlarını da inceleyen bilim insanları gündüz uyuma alışkanlığı olan kişilerin dolaşım sistemlerinde tansiyonla ilgili zararların da daha az olduğunu gördüklerini söyledi.

Bilim adamları kaylule uykusunu tavsiye ediyor

Bilim adamları bu tespitleriyle adeta Peygamber Efendimizin (aleyhissalatuvesselam) sünnetini tavsiye etti. Hazret-i Peygamber de öğlen bir miktar uyumayı tavsiye etmiş ve kendisi de uygulamıştır.

Hz. Peygamber (asm) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, ‘kaylule’ yapardı. Nitekim, Hz. Peygamber'in kaylûleden, "güzel bir âdet" diye söz ettiği (Dey!emî,  IV, 266) zaman zaman süt teyzesi Ümmü Haram veya Enes'in annesi Ümmü Süleym gibi yakınlarının evinde kaylûle yaptığı rivayet edilir. (İbn Hacer, Fethu’l-bari, XI, 72)

Yine Resûl-i Ekrem, gecenin bir bölümünü ibadet için ayıranların gündüz kaylûle yaparak geceye zinde girmelerini tavsiye etmiştir. (İbn Mâce, Sıyâm, 22)1

ÜÇÜNCÜSÜ: Kaylûledir ki, bu uyku sünnet-i seniyyedir.1 Duhâ vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziretü’l-Arabda, vaktü’z-zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir tatil-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünkü yarım saat kaylûle, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek, ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.2

 


Dipnot

1 Sorularla İslamiyet
2 Lem'alar - Yirmi Sekizinci Lem'a - Dokuzuncu Nükte

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum