Bilim insanları hayvanların konuşmalarını anlamaya başladı

Bilim insanları hayvanların konuşmalarını anlamaya başladı

Kuzey Amerika'da yaşayan, sincaba benzer hayvanlar olan çayır köpekleri tiz sesli bir köpeğin havlamasına benzer sesler çıkarıyor.

Kuzey Arizona Üniversitesi'nden Prof. Con Slobodchikoff ve ekibi, toplu halde yaşayan bu hayvanların farklı durumlarda çıkardıkları sesleri kaydedip bilgisayarda analiz etti. Sonuçlar bilim insanlarını hayrete düşürdü. Bir çayır köpeği şöyle söyleyebiliyordu: “Zayıf, kahverengi bir çakal hızla yaklaşıyor.”

Çayır köpekleri şahin, yılan, köpek, geyik, tavşan gibi hayvanların her biri için ayrı ayrı sesler çıkarıyor ve bu seslerdeki küçük farklılıklarla hayvanın dış görünüşüne, rengine, hızına, gittiği yöne dair bilgi de veriyorlar. Kolonilerinin civarında gördükleri insanların kıyafetlerinin rengini bile söylüyor; kişileri zayıf, kısa boylu, uzun boylu gibi tarif de ediyorlar! Saniyenin onda biri kadar süren bir sesle o kadar çok bilgi iletebiliyorlar ki... Prof. Slobodchikoff, bu kadar kısa  sürede uzun ince, mavi giymiş bir insanın yavaş yavaş geçtiğini ifade edebildiklerini belirtiyor. Araştırmalar farklı bölgelerde yaşayan çayır köpeklerinin farklı şiveleri olduğunu da gösteriyor. Slobodchikoff, bilimsel çalışmalar derinleştikçe çayır köpeklerinin dillerinin çok daha karmaşık olduğunun ortaya çıkacağı fikrinde.

 Bilim insanları kuşların dilini de anlamaya başladı. Araştırmasının sonuçları kısa süre önce Animal Behaviour adlı akademik dergide yayımlanan Dr. Toshitaka Suziki, büyük baştankara adlı kuşların sansar, karga ve yılanlar için ayrı ayrı uyarı sesleri çıkardığını keşfetti. İsveç'in Uppsala Üniversitesi'nden Dr. Michael Griesser ise, Sibirya kargalarının bir atmaca gördüklerinde atmacanın ne yaptığını da diğerler kargalara haber verdiğini ortaya çıkardı. Atmaca av mı arıyor? Saldırıya mı geçmiş? Bir yere konmuş duruyor mu? Sibirya kargaları duruma göre farklı uyarı sesleri çıkarıyor, bu uyarıları duyan diğer kargalar da duruma göre farklı davranıyor. Mesela, konmuş bir atmacanın varlığından haberdar olan kargalar ağaç tepelerine çıkıp nerede olduğunu görmeye çalışıyor.

 2013 yılında yayımlanan bir araştırma daha şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu. Zürih Üniversitesi'nden Doç. Martha Manser ve meslektaşları, zebra kuyruksürenlerinin çıkardıkları tek heceli sesin bile sesin sahibinin kimliğine ve o sıradaki faaliyetine dair bilgi verdiğini gösterdi. (Zebra kuyruksürenleri, Afrika'da gruplar halinde yaşayan hayvanlar.) Manser ve ekibi, zebra kuyruksüreni örneğinin hayvanların basit denilen seslerinin sanıldığından çok daha karmaşık olabileceğini gösterdiğini belirtiyor. “Bilgisayarların hayvanlarla iletişimimizde aracılık edeceği noktaya hızla yaklaşıyoruz.” diyen Prof. Con Slobodchikoff'a göre, cep telefonu büyüklüğündeki aletler gelecekte kedi, köpeklerimizle hatta belki de aslan ve kaplanlarla konuşmamızı sağlayabilir.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.