Bilim adamları Ahlat'tın tarihini irdeleyecek

Bilim adamları Ahlat'tın tarihini irdeleyecek

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Ahlat Belediyesi ve Türk Dil Kurumu'nun birlikte organize ettiği 'Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları' konulu seminer Bitlis'in Ahlat ilçesinde başladı.

    Seminere, Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Karaçalı, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, öğretim üyeleri, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

    Programın açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, 'Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları Çalıştayı'nın ilk bilimsel çalıştay olduğunu belirterek "Bu çalıştayla bölgede bilimsel olarak üniversitemizin de öncülüğünde ilk olması açısından önem arz ediyor. Dilerim bu çalışmaların sonuçlarının kısa bir süre içinde Bitlis Eren Üniversitesi olarak başta Bitlis Valiliği, Ahlat Kaymakamlığının da destekleri ile olarak buradan çıkacak sonuçları sahipleneceğiz. Bu irademiz var. Bu irademizin sonuçlarını kısa bir sürede almak istiyoruz. Kültür mirasımızı dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bu değerler bizim. Bu değerler yerinde kaldığı müddetçe bir işe yaramaz. Amacımız dünya bilim insanlarının buraya akın akın gelmesini sağlamaktır." dedi.

    Nesilden nesile aktarılan belgeler, tarihi eserler medeniyet halinde olduğunu ifade eden Rektör Doğru, "Geçmişi genç kuşaklara aktarmayı tarihe karşı bir borç biliyoruz. Coğrafya, üzerindeki tarihi ve kültürel değerleri ile gerçekleşir. Anadolu'yu özel kılan bu eserler tapu niteliğindedir. Ahlat bunun en büyük örneğidir. Ahlat denince dünyada emsali nadir bulunan mezar taşları akla gelmektedir. Bunlar, ecdadı hatırlatan eserlerdir. Bu sanat eserlerini tüm yönlerini tanıtmak için bu çalışmayı başlattık. Ahlat Anadolu'nun kapısı, Ahlat mezar taşları da bu bölgenin tapusudur" diye konuştu.

    Daha sonra konuşan Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Karaçalı ise derin tarihi zengin coğrafyası bile kendilerini kültürel bir şekilde karşılayan bu güzel şehirde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karaçalı, "İnsan geçmişini iyi anlamadan bugününü sağlıklı inşa edemez. Kültürümüzün medeniyetimizin dünya ve hayat algımızın önemli yapı taşlarının başında sözlü ve yazılı eserlerin yanında mezar taşları ve yapıtlar yer alır. Bu dünya ile öbür dünya arasında bir işaret olan mezar taşları ve mezarlıklar büyük değer ifade eder. Mezar taşlarına kazınan şekiller, motifler, bezemeler bize nereden gediğimizi, kim olduğumuzu hayat ve ölümle ilgili hayatın bilgisini verir. Burada sanat ve bilim dünyasının önemli isimleri var. Çeşitli açılardan çok boyutlu incelemelere konu olan Ahlat mezar taşlarını daha yakından tanıtacak konuşmalar yapacaklar. Türki Dil Kurumu olarak böyle bir toplantıyı yerinde, Ahlat'ta düzenlemekten son derece mutluyum. Medeniyetimizin dili yeniden dillendirmek amacındayız. Buraya kadar gelen değerli hocalarımıza ve BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ve ekibine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

    Bitlis Valisi Orhan Öztürk ise "Türk Dil Kurumu denince benim aklıma Türkçeyi bir kabile dili haline getiren, fakirleştiren, sadeleştirme adı altında dertlerimizi kültürümüzü, medeniyetimizi, duygularımızı ifade etme anlamında mahrum bir çalışmaya öncülük eden bir kurum geliyor. Hafızamız da böyle bir kurum oluşuyor. Bu duygular benim için çok da değişmiş bir durum değil. Buradaki yöneticilerimizi tenzih ediyorum. Böyle bir kurum böyle bir çalıştayı Ahlat gibi bir yerde yaptığı için memnun olduğumu da söylemek isterim. Bu tür çalışmalar bu kurumun, Türk milletinin tarihi ve kültürünü, geçmişte yaptıklarını hangi gerekçe ile olursa olsun yanlışın gerekçesi olamaz. Yanlış 500 yıl önce de yanlıştır. 500 yıl sonra da yanlıştır. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalıştayın başarılı geçmesini diliyorum." diye konuştu.

    Yapılan konuşmaların ardından 'Arap Harfli Yazıtlar ve Ahlat Mezar Taşları' konulu çalıştay sunumlarla devam etti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.