Biberin 2 tanesi 1,90 TL

Biberin 2 tanesi 1,90 TL

Londra'da ambalajlı iki yeşil biber 1.90 liradan alıcı buluyor

İngiltere'nin başkenti Londra'daki bir süpermarkette 2 sivri biber 69 penny yani 2.51 TL olarak belirlenirken, indirimle 0.42 penny'e (1.90 TL) indirimle satılıyor.

İngiltere'de enerji fiyatları 2008 -2013 yılları arasında yüzde 60, gıda fiyatlarının yüzde 30 arttı. İngiltere Mali Çalışmalar Kurumu (IFS) adlı ekonomik düşünce kuruluşu orta gelirli bir hanenin gelirinin 2013-14 arasında kriz öncesi düzeyin yüzde 6 altında olduğunu açıkladı. IFS hane gelirlerindeki düşüşün durma noktasına geldiğini, yaşam standartlarındaki düşüşünse küresel mali kriz 2008'de patlak vermeden önceki düzeyinin çok altında olduğunu açıkladı. Kurum, resesyondan en büyük zararı düşük gelirli ailelerin gördüğünü belirterek, son dönemde yaşanan yardım ve vergi ödeneği kesintilerinin bu grubun üzerindeki baskıyı daha da artırdığını savundu. Bulgular, son aylarda politik gündemi belirleyen yaşam maliyeti konusundaki tartışmayı daha da şiddetlendirecek. Yaklaşık son 10 yılın en düşük ortalama hane geliriyle, IFS önümüzdeki bir kaç yıl için ciddi bir iyileşme beklemek için fazla neden olmadığına dikkat çekiyor. Gerçek ücretlerin de 2018- 19'dan önce 2009-10 düzeylerine dönmesi beklenmiyor.

Bütçe'den Sorumlu Daire'nin resmi hesaplamalarına göre yaşam standartlarının 2015-16'dan önce kriz öncesi seviyesine dönmesi beklenmiyor. 2007-08 ve 2013-14 yılları arasında üst düzey gelir grubuna mensup bir ailenin geliri yüzde 9 azalırken, aynı süre içinde bu oran orta gelir düzeylilerde yüzde 6, en alttakilerdeyse yüzde 2.4 oranında hissedildi. Buna karşılık, IFS daha yoksul ailelerin, gelirlerinin büyük kısmını yiyecek ve yakıta harcadığı için enflasyon nedeniyle daha fazla sıkıntı çektiğini açıkladı. 2008 -2013 yılları arasında enerji fiyatları yüzde 60, gıda fiyatları yüzde 30 artarken, fiyatlar genel olarak yüzde 20 yükseldi.

Düşük gelirliler, düşük mortgage faizlerinden de en az yararlanan kesim oldu. Üstelik IFS, bu kesimin ekonomik iyileşmenin faydalarını da en geç görecek olan grup olduğuna da dikkat çekiyor. İşçi Partisi sözcüsü Cahetine McJİnnel ise endişe verici rakamların düşük gelirlilerin fiyat artışlarından en çok etkilenen kesim olduğunu gösterdiğini söyledi. Maliye Bakanı George Osborne, raporun İşçi Partisi'nin büyük resesyonunun ülkeyi nasıl yoksullaştırdığını gösterdiğini belirterek, hane gelirindeki düşüşün durduğuna dikkat çekti. Osborne, çıkış yolununsa uzun soluklu planlara sadık kalarak ekonomik iyileşmeyi riske atacak İşçi Partisi politikalarından uzak durma çağrısı yaptı.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.