Biberde yüksek fiyat üreticiyi memnun etmedi

Biberde yüksek fiyat üreticiyi memnun etmedi

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, biber fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili olarak, ''Fiyatların yüksek olması ne üreticiyi ne de tüketiciyi memnun ediyor. Çünkü üretim az, ama maliyetler yüksek'' dedi.

Ülke genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle örtü altı seracılıkta, özellikler biber üretiminde verim düşüklüğü yaşanıyor. Kumluca ilçesindeki toptancı halinde şubat ayında ortalama 4 lira civarında olan sivri biberin fiyatı, mart ayı başından bu yana 5 liranın üzerinde seyrediyor.

Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış ayları boyunca havaların soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle seralarda talebi karşılayacak ürün yetiştirilemediğini söyledi.

Bunun sonucunda pazara sunulan biberin talebi karşılayamadığını, fiyatların arz talep dengesizliği nedeniyle yükseldiğini ifade eden Kayhan, fiyatların yükselmesinde ihracat taleplerinin de etkili olduğunu bildirdi.

Bugünlerde sivri biberin kilogramının 5-5,50 lira civarında olduğunu anlatan Kayhan, ''Seralarımızda biber 20-25 günde bir hasat edilmektedir. Bir dekar seradan her hasatta ancak 100-150 kilo civarında bir ürün elde ediliyor. Fiyatların yüksek olması ne üreticiyi ne de tüketiciyi memnun ediyor. Çünkü üretim az, ama maliyetler yüksek. Hava şartlarının normalleşmesiyle mart ayı sonuna doğru fiyatların düşeceğini ümit ediyoruz'' dedi.

Sera üreticisi Halil Oruç ise üretim az olduğu için maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, ''Fiyatların düşük, ürünün bol olmasını tercih ederiz. Ürün bol olunca hem biz kazanırız hem de tüketici daha ucuza tüketir'' diye konuştu.

Kumluca Toptancı Halinde ortalama olarak domates 1,70-2, çarliston biber 3, sivri biber 5,30-5,50, dolmalık biber 4, salatalık 1,10, patlıcan 2,70, fasulye 4 liradan işlem görüyor.

aa