Beyşehir Gölü endemik balıklarına kavuşacak

Beyşehir Gölü endemik balıklarına kavuşacak

Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay konu ile ilgili açıklamalarda bulundu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı desteğiyle 2013 yılında başlatılan "Beyşehir Gölü Milli Parkı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi"nin ilk aşamasında göldeki mevcut durumunun tespit edildiğini söyledi.
 
Çalışmalar sonucunda istilacı tür olan "gümüşi sazan" popülasyonunun çok yoğun olduğunun belirlendiğini dile getiren Tekinay, balıkçılarla ortak hareket edilerek, bu balık türünün yaklaşık 160 tonunun avlanması ile gölden uzaklaştırıldığını ifade etti.
 
İkinci aşamada ise oldukça azaldığı gözlenen, ekonomik değere sahip pullu sazan balığından 80 bin yavrunun göl sularıyla buluşturulduğunu anlatan Tekinay, 2014 başından itibaren göle özgü endemik türlerin kültüre alınıp, tekrar balıklandırılması projesinin hayata geçirildiğini aktardı.
 
Tekinay, bir sonraki aşamada dünyada sadece Beyşehir Gölü’nde var olan, kababurun (Chondrostoma beysehirense) balığının çoğaltılması için 20 bin yavrunun göl sularına salındığını kaydetti.
 
SIRADA YAĞ BALIĞI VAR
 
Göle endemik türlerin üretilip bırakılmaya devam edileceğine işaret eden Tekinay, şöyle konuştu:
 
"Aralık ayından itibaren yağ balığı olarak bilinen, Beyşehir Gölü’ne özgü türün anaçları yakalanarak, Su Ürünleri Fakültesi’nin araştırma uygulama biriminde üretilecek. Bu yavrular 2015 temmuzunda göle salınacak. Tükenmekte olan türleri tekrar kazandırarak, gölün 20 yıl önceki doğal ekosistemine tekrar kavuşturulmasını hedefliyoruz."
 
Tekinay, çalışmalar kapsamında diğer endemik türlerden ak balık ve sıraz gibi balıkların da yetiştirilmesinin hedefleri arasında yer aldığını vurguladı. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.