Beyin biyopsisinde yeni teknik

Beyin biyopsisinde yeni teknik

Biyopsi alınması cerrahi olarak riskli olan beyin tümörlerine uygulanan yeni yöntem, bu durumdaki hastalar için yaşama umudu oldu.

 Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kadir Tufan, “Stereotaktik beyin biyopsisi"nin, beyin tümörlerinin (urları) tanısı ve tedavisinde önemli rol oynayan cerrahi bir teknik uygulama olduğunu belirtti.

Beyin tümörlerinde tümörün tipinin kesin olarak anlaşılabilmesinin tümörün cerrahi olarak çıkarılabilmesi ile mümkün olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kadir Tufan, “Ancak derin yerleşimli tümörlerde cerrahi riskli olabilmektedir. Bu vakalarda hastaya zarar vermemek adına stereotaktik biyopsi yapılarak tümörden parça almak ve tümör tipini anlamak mümkün olabilmektedir. Ayrıca bazı beyin lezyonlarında ayırıcı tanı için de kullanılabilmektedir" dedi.

NASIL UYGULANIYOR?

Yöntemin uygulanışı ile ilgili de bilgi veren Doç. Dr.Tufan, şunları kaydetti: “Hastanın başına lokal anestezi ile stereotaktik çerçeve takılır. Ardından hastaya başındaki çerçeve ile MR çekilir. Ardından MR görüntüleri değerlendirilerek özel hesaplamalarla beyinden biyopsi alınacak yer belirlenir. Ardından hasta ameliyathaneye alınır. Genel anestezi eşliğinde saçlı deride 2-3 santimlik kesi ardından kafatasına bir adet delik açılır ve hesaplamalar doğrultusunda özel bazı aletler ve iğneler ile beyinden biyopsi alınır ve tetkike gönderilir. Ardından iğne çıkarılır ve 3-4 dikiş atılarak cilt kapatılır."
Doç. Dr. Tufan, bazı özel durumlara lokal anestezi ile de müdahale yapıldığını belirterek, “Ardından hasta uyandırılır ve servise alınır. İşlem sonrası biyopsinin teyidi için bir beyin tomografisi çekilir. Ardından hasta ertesi gün taburcu olabilir" dedi.

BİYOPSİ UYGULAMASININ AVANTAJI NEDİR?

Biyopsi uygulamaları ile tümörün doku tanısının düşük riskle ortaya konulabildiğini belirten Doç. Dr. Tufan, “Daha sonra uygulanacak radyoterapi ve kemoterapi protokolleri bu doku tanısı ile belirlenmektedir. Beyin cerrahisinde tümörlere yaklaşık güvenli ve maksimum olarak çıkarılmasıdır. Ancak özel bazı durumlarda cerrahinin riskli olacağı beyin bölgelerinde biyopsi alınması uygun bir tanı yöntemidir. Tedavi bu tanıya göre yapılabilir" diye konuştu.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.