Beyaz eşya satışları yüzde 8 arttı

Beyaz eşya satışları yüzde 8 arttı

Beyaz eşya satışları Haziran ayında yüzde 8 arttı. ilk 4 ayda yaşanan daralmanın etkisiyle Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 7 düşüş kaydetti. Sektör ihracatı ise, yılın ilk altı ayında yüzde 6 yükseldi.

Avrupa pazarındaki toparlanmanın etkisiyle Haziran ayında yüzde 7 artış kaydeden sektör ihracatı ise, yılın ilk altı ayında yüzde 6 yükseldi.
 
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından açıklanan ve aracı kurum notlarından derlenen verilere göre, beyaz eşya satışları Haziran ayında yüzde 8 artışla 623,531 adet olurken; Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 7 gerileyerek 2.98 milyon adet olarak gerçekleşti.
 
Beyaz eşya satışları seçim dönemi belirsizliği ve tüketici güvenindeki gerilemeyle Ocak ayında yüzde 14, Şubat'ta yüzde 13, Mart'ta yüzde 15, Nisan'da ise yüzde 14 gerilemenin ardından Mayıs'ta yüzde 3 artış kaydetmişti.
 
Yatırım Finansman'dan yapılan değerlendirmede, yurtiçi beyaz eşya satışlarının zayıf geçen ilk dört ayın ardından iyileşme trendini sürdürdüğü belirtilerek, "Seçim döneminin yarattığı belirsizliğin geride kalması ve düzelme eğiliminde olan tüketici güven endeksi ile yurtiçi satışlarda beklenen toparlanmanın talebe yansımaya devam ettiğini görüyoruz. Daha zayıf seyreden Ramazan öncesi öne çekilen talep ve yüksek sezon olması da Haziran ayında satışları destekledi" denildi.
 
Geçen yılın yüksek baz etkisi, öne çekilmiş talep ve Ramazan nedeniyle Temmuz'da satışlarda yavaşlama yaşanabileceği belirtilen değerlendirmede, tüketici güveninde görülen yukarı yönlü trendin etkisiyle satışların önümüzdeki dönemde toparlanmasını sürdürmesi ve 2014 tamamında geçen yıla göre ciddi bir değişim yaşanmamasının beklendiği belirtildi.
 
Beyaz eşya satışları 2013 yılı tamamında yaklaşık yüzde 6 artışla 6.83 milyon adet olarak gerçekleşmişti.
 
İhracat ise 2013 tamamında yüzde 1 gerileyerek 16.06 milyon adet olmuştu.
 
TÜRKBESD verilerine göre, beyaz eşya ihracatı Haziran ayında yüzde 7 artışla 1.4 milyon adet, Ocak-Haziran'da da yüzde 6 artışla 7.97 milyon adet olarak gerçekleşti.
 
Yatırım Finansman'ın değerlendirmesine göre, 2014 tamamında ihracat hacminin TL'deki değer kaybının fiyat rekabetinde avantaj sağlaması, Avrupa'da yaşanan sınırlı toparlanma ve ilave pazar payı kazancı sayesinde yüzde 5 yükselmesi bekleniyor.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.