Beyaz altın'da kirliliğe randımanlı önlem

Beyaz altın'da kirliliğe randımanlı önlem

Şanlıurfa'da, pamuğun hasat döneminde yaşanan kirliliği önlemek amacıyla toplama fiyatları randımana göre belirlendi.

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, "Bu yıl kaliteli ve temiz ürün ortaya çıkması için elle toplanan pamuğun fiyatını randıman üzerinden belirledik" dedi.
 
Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakın kısmının karşılandığı Şanlıurfa'da, hasat döneminde yaşanan kirliliği önüne geçebilmek amacıyla toplama fiyatları randımana göre belirlendi. Ekim alanları her geçen yıl artan Harran Ovası'nda üretilen pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlıyor. Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunanve bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, sağladığı avantajla Türkiye'nin dünyada "tekstil devi" olması yolunda katkı sunuyor. Tarlada adeta bir gelinlik edasında yer alan pamuk, teknolojinin gelişmesine rağmen, üreticilerin elle toplama fikrinden vazgeçmemesi ve depolamada sırasındaki yanlış politikalar nedeniyle kalitesi ve berraklığını kaybederek farklı renklere bürünüyor. Pamuk hasadında temizliğe dikkat edilmemesi ise üretici ve sanayiciyi endişelendiriyor.
 
'TEMİZ PAMUK' İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI
 
Şanlıurfa Ziraat Odası önderliğinde "temiz pamuk" için çalışma başlatan yetkililer, üreticilerle görüşerek, hayata geçirdiği uygulama kapsamında toplama fiyatlarını randımana göre belirledi. Oda başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, pamukta son yıllarda yaşanan kirliliğin kalite ve fiyatları düşürdüğünü söyledi. Türkiye'de pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'da yetiştirildiğini vurgulayan Eyyüpoğlu, hasatta makineleşmenin yeterince uygulanmadığını, elle toplanan pamukta ise gerekli hassasiyet gösterilmediği için ürünün kalitesinin düştüğünü belirtti. Kaliteyi korumak adına çeşitli çalışmalar yaptıklarına işaret eden Eyyüpoğlu, şöyle konuştu: "Pamuğun daha ağır gelmesi için kozayla, yeşil yaprakla ve sapıyla toplanıyor. Bu nedenle Urfa pamuğu kalitesiz olarak ilan edildi. Halbuki pamuğumuzun kalitesi diğer pamuklara göre yüksek. Bölgemizdeki pamuk toplanmadan önce 42 randıman veriyor ancak hem toplama hem de depolama sırasındaki yanlış uygulamalar randımanı, kaliteyi ve fiyatı düşürüyor. Bu yıl kaliteli ve temiz ürün ortaya çıkması için elle toplanan pamuğun fiyatını randıman üzerinden belirledik. Buna göre 39 randıman gelen pamuğun kilogramının toplama fiyatı 330 kuruş, 37-38 randımanın 290 kuruş, 36-35 randıman ise 260 kuruş olarak belirlendi. Böylelikle pamuğun temiz toplanması için işçiyi teşvik ettik."
 
FİYATLAR 3 YILDIR DÜŞÜYOR
 
Ovada pamuk hasadının sürdüğünü vurgulayan Eyyüpoğlu, ürünün rekoltesinin iyi olduğunu ancak fiyatların çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Fiyatların yükselmesini beklediklerini dile getiren Eyyüpoğlu, "İki yıl önce kilogramını 3 liradan verdiğimiz pamuk şuanda 1,3 liradan satılıyor. Geçen yıl ise 1,8 liradan işlem görmüştü. Mazot ve gübre fiyatlarının yükselmesine karşın fiyatın bu kadar gerilemesi kötü oldu. Böyle giderse ürün elde kalacak gibi görünüyor" dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.