Beslenmeyi Karın Doyurmak Olarak Görmeyin

Beslenmeyi Karın Doyurmak Olarak Görmeyin

Beslenmenin karın doyurmak olarak görülmemesi gerektiği belirtildi.

Medical Park Tarbzon Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alptekin Duman, beslenmeyi; büyüme, gelişme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besin öğelerinin yeterli ve dengeli olarak alınması olarak tanımladı. “Beslenmek hiç bir zaman karın doyurmak anlamına gelmemelidir” diyen Duman “Sağlıklı beslenmek için her gün çeşitli besinler tüketiniz. Çünkü her bir besinin içindeki besin öğesi farklıdır. Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren besinleri yeterli miktarlarda ve öğün içinde dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek için ihtiyacımız olan öğeler ve bu besin öğelerini alacağınız temel yiyecek kaynakları; karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin ve mineraller ile sudur. Karbonhidratlar; vücudumuzun başlıca enerji kaynağıdır. Bunlar ikiye ayrılır. Basit karbonhidratlar barsaklardan hızlı bir şekilde emilir ve kana karışırlar (şeker, şekerli tatlılar, bal, pekmez, marmelat, reçel gibi). Kompleks karbonhidratlar barsaklardan daha yavaş emilir ve kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltir, dengeli insülin salınımı sağlarlar (tahıllar, ekmek, kurubaklagiller,meyve, sebze, süt ve yoğurt gibi). Günlük yaşamda karbonhidrat dengesi için aldığımız enerjinin yarısını karbonhidratlardan sağlamalıyız ve kompleks karbonhidratları tercih etmeliyiz” şeklinde konuştu.
 
“HAFTADA EN AZ İKİ ÖĞÜN BEYAT ET VE KURUBAGLAGİLLER TÜKETİLMELİ”
 
Besin öğesi olarak proteinlerin birçok görevi olduğunu vurgulayan Dr. Alptekin Duman “Proteinler vücut hücrelerinin bir kısmını oluşturur. Vücudumuzda deri, kas, kemik ve organlar gibi farklı dokular vardır. Bu dokuların protein yapılarında farklı amino asitler bulunur. Yıpranmış vücut hücrelerimizin onarılması için vücudumuzun devamlı protein alımına ihtiyacıvardır. Protein kaynakları; et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri 9 tane elzem amino asidi içeren hayvansal kaynaklı proteinlerdir. Bu nedenle kaliteli protein olarak adlandırılır. Kurubaklagiller, tahıllar, yağlı tohumlar ve sebzelerde bitkisel kaynaklı proteinlerdir. Yetişkin bir kişinin günlük protein gereksinimi kilogramı başına bir gramdır.Günlük yaşamda protein dengesi için;haftada en az 2-3 öğün kırmızı et, haftada en az 2-3 öğün beyaz et (tavuk, balık, hindi). Haftada 2-3 öğün kurubaklagiller tüketilmelidir” diye konuştu. Günlük yaşamda yağ dengesi için; sıcak sebze yemekleri, pilav ve makarnada fındık yağı ve mısırözü yağı karışımı veya soya yağı ile ayçiçek yağı karışımı, soğuk sebze yemeklerinde zeytinyağı kullanılmasını tavsiye eden Duman, minareller ve vitaminler ile ilgili olarak şunları söyledi:
 
“Minareller, kemik, diş ve tırnak gibi dokularda hücrelerin önemli bir bölümünü oluştururlar. Vitaminler suda eriyenler ve yağda eriyenler olmak üzere 2 gruba ayrılırlar. Suda eriyen vitaminler (B grubu vitaminler ve C vitamini) su içinde çözünebilir. Bu vitaminler vücutta depolanmaz. Vücut gerektiği kadarını kullanır, geri kalanını idrar yoluyla dışarı atar.Vücudumuz suda eriyen vitaminleri depolayamadığından, yetersizliğini önlemek için bu vitaminlerin düzenli olarak, doğal yoldan alınması gerekir.Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri) yağda çözünebilir. Bu vitaminler vücudumuzda yağlar yoluyla taşınır. Bu nedenle beslenmemizde yeterli miktarda yağ bulunmalıdır. Vücudumuz yağda eriyen vitaminleri, organizmadaki yağ içerisinde depolayabilir. Bu nedenle yağda eriyen vitaminleri her gün almamız gerekmez. Yağda eriyen vitaminleri gıda veya ilaç olarak fazla miktarda alırsak, vücudumuzda birikerek toksik etkilere yol açabilir.”
 
SU OLMAZSA OLMAZ
 
Suyun insan yaşamı için önemli olduğunu vurgulayan Duman “Su yediğimiz yiyeceklerde bulunan besin öğelerinin sindirimi, emilimi, taşınması ve metabolizması için gereklidir. Metabolizma sonucu oluşan zararlı atık maddelerin böbrekler yolu ile dışarı atılmasını sağlar. Su iştahı keser, aç karnına su içersek açlıktan dolayı oluşan mide kasılmaları azalır, daha az yemek yememizi sağlar. Su yağların yanması sonucu vücutta oluşan atık ürünlerin uzaklaştırılmasını sağlar. Su kabızlığı önler. Günlük su dengesini sağlayabilmek için her gün en az 10 su bardağı (2 litre) su içmeliyiz” önerisinde bulundu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.