Beslenme ve egzersiz, kanser riskini azaltabilir

Beslenme ve egzersiz, kanser riskini azaltabilir

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Burak Civelek, kanser ve beslenme konusuyla ilgili yapılan istatiksel analizlere göre 2030 yılında her 4 kişiden birine kanser tanısı konulacağı öngörüldüğünü söyledi.

Dr. Burak Civelek, bu kadar yüksek oranda görülmesi beklenen kanserlerin yüzde 25'ini yapacağımız beslenme ve egzersiz değişiklikleri ile önlenebileceğini açıkladı.
 
Dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. "01-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Burak Civelek, meme kanseri riskini azaltmak için beslenmemizde yapmamız gereken değişikliklerle ilgili şunları söyledi; "Japonlarda meme kanseri riski Amerikalılara göre yüzde 50 az olmasına rağmen Japonya'dan Amerika'ya göç edenlerde bu farkın kaybolduğu bunun da Amerikan tipi beslenme (hamburger, patates kızartması, sandviç) ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Özellikle menopoz sonrası dönemde diyetlerinde fazla yağ bulunan kadınlarda meme kanserinin arttığı 45'i aşkın çalışmada tespit edilmiştir. Doymuş yağ oranından zengin yağlar ile beslenme ile bu risk 2 katına çıkmakta, doymamış yağ asitlerinden zengin yağ ile beslenme ile de bu risk azalmaktadır."
 
Dr. Burak Civelek, doymuş yağ asitlerinden zengin olan kırmızı et, krema, pasta, bisküvi, kraker, tereyağı, iştah açıcı aperatifler, dondurma tüketiminden kaçınıp bunlar yerine balık yağı, zeytinyağı, fındık yağı ile yapılan besinler kullanılmasını önerdi ve şu uyarıda bulundu; "Haftada 3 öğün balık tüketimi ile omega-3 tüketimini arttırmak elimizdedir. Soya yağının içerisinde bulunan bazı kimyasalların özellikle meme kanserinden koruyucu etkisi olduğuna yönelik araştırmalar mevcuttur."
 
"Şeker ve karbonhidrat tüketimi ile meme kanserinin risk artışı arasında birebir kuvvetli bir bağlantı yoktur" diyen Dr. Burak Civelek, "Diğer yandan yapılan bir çalışmada günlük besinlerinin %50'den fazlası karbonhidrat olan kişilerde meme kanseri riskinde hafif bir artış tespit edilmiştir. Ancak fazla şeker tüketiminden kaçınılmalıdır; çünkü fazla şeker kilo artışına neden olur. Aşırı kilonun meme kanseri riskini arttırdığı bilindiği için şeker ve şeker içeren yiyecek, içecek tüketimini kısıtlamak önemlidir" diye konuştu.
 
Dr. Burak Civelek, süt ve süt ürünlerinden zengin beslenen kişilerde meme kanseri riskinde azalma olduğu tespit edildiğini, bu etkinin yüksek kalsiyum içeriği ve D vitamini aracılığı ile olduğu düşünüldüğünü açıkladı. Yağ oranı düşük günlük süt, yoğurt tüketmenin faydalı olacağını, ancak koruyucu etkisi sınırlı olduğunu, D vitamini için ise günlük 10-15 dakika güneş ışınının yeterli olacağına işaret etti.
 
Meyve tüketiminin fazla olmasıyla meme kanseri riskinde belirgin azalma tespit edildiğini aktaran Dr. Burak Civelek, "Bu etkinin A, C ve E vitaminleri ile selenyuma bağlı olduğu düşünülmektedir. Fakat bu antioksidanların tablet olarak alınması kesinlikle önerilmemektedir. Önerimiz günde 5 porsiyon sebze meyve tüketmeye çalışılması yönündedir. Brokoli, karnabahar, kıvırcık, lahana gibi sebzeler ile mevsimine uygun olarak çıkan meyveler tüketilmelidir."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.