Beslenirken zehirlenmeyin

Beslenirken zehirlenmeyin

Hava sıcaklıkları insanları etkilediği gibi gıdaları da olumsuz etkileyebiliyor.

Gıdaların olumsuz etkilenmesine de maalesef bu konudaki hatalı davranışlarımız neden olabiliyor. Özellikle sıcak havalarda gıda zehirlenmelerinde de artış yaşanabiliyor.

Gıda eğer uygun koşullar da tüketime hazırlanmazsa ya da korunmazsa ya da biz kendimizi korumazsak yediğimize bin pişman edebiliyor. O zaman da gıda faydasından çok zararını konuştururken, gıda zehirlenmeleri dediğimiz durum ortaya çıkabiliyor. Acil Sağlık Uzmanı Dr. Barış Mutluer gıda zehirlenmeleri ile ilgili bilgiler veriyor.
Organik ama zehirleyebilir

Kümes hayvanları ve yumurtadan geçen salmonella en sık rastlanan türlerden. Bunun dışkıyla temas eden ürünlerden geçtiğine ve çiğ ette risk oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Barış Mutluer şunları vurguluyor:

“Bu gıdaların bakteriye maruz kalması durumunda, 12-72 saat sonra mide krampları, ateş ve ishal görülür. Önlem olarak; tavuk ve tavuk ürünlerinin iyice pişirilmiş olarak tüketilmesi, çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerin ve kesme tahtasının, bıçak, tezgah gibi alanların çok iyi temizlenmesi gerekir.”

Koli basili sadece deniz de değil

İnsan ve tüm hayvanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteri olan koli basilinin bağırsak hasarlanmasından vücuda yayılabildiğini söyleyen Dr. Barış Mutluer "Pastörize edilmemiş sütlerde ve gübre kullanılan yeşil yapraklı sebzelerde de bulunabilir. Karın krampları, sulu ishal ve kusma ile ortaya çıkar. Kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi tüm malzemeler iyice temizlenmelidir. Yeşil yapraklı sebzelerin yaprakları tek tek yıkanmalı ve mümkünse pişirilerek tüketilmelidir."

Süt, peynir, yoğurt gibi taze ürünlerde olduğu kadar, bazı işlenmiş gıdalarda da bakteri görülebiliyor. Bu bakterinin soğukta da yaşayabildiğinin altını çizen Dr. Barış Mutluer, “bağışıklık sistemi zayıf kişiler, özellikle çocuklar, yaşlılar, alkolikler ve hamileler risk altındadır. Bu enfeksiyon kendini ateş, ishal, mide ve kas ağrısı ile gösterir. Gıdalar buzdolabında saklanmalı, etiketli ürünlerin saklama koşullarına uyulmalı, son kullanma tarihlerine ve temizliğine çok dikkat edilmelidir” diyor.

Sandviç bakterileri

Stafilokok bakterisinin özellikle sandviçte, salatalar ve hamur işlerinde oluşan bakteriler olduğuna dikkat çeken Dr. Barış Mutluer en risklileri hakkında şunları söylüyor:
"Krema, dolgulu hamur işleri, pudingler, yumurta, ton balığı, tavuk, patates, makarna, sandviçler ve salatalardır. Bakterili gıdanın tüketilmesini takip eden yarım saat içinde kendini; kusma, kramp, ishal gibi belirtilerle gösterir yaklaşık 3 gün sürer. Bu bakteriden korunmak için yemeden önce eller iyi yıkanmalıdır."
Önce elini yıka...

* Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın.
*Çiğ et ile temastan sonra yüzeyleri, mutfak eşyaları, kesim tezgahını ve ellerinizi iyice temizleyin.
*Ellerinizi kağıt havlu ile silin. Ortak kullanılan kumaş havlular risk oluşturur.
*Marul veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin dış yapraklarını atın.
*Et, yumurta ve peynir gibi çabuk bozulabilen gıdaları buzdolabında saklayın.
*Bağışıklık sistemi daha düşük olan çocuk, yaşlı ve hamilelerin az pişmiş et, yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri, pişmemiş şarküteri ürünleri ve çiğ deniz ürünlerinden uzak durmalarını sağlayın.

Konserveye dikkat !

Konservelerden de bakteri oluşabildiğine dikkat çeken Dr. Barış Mutluer, "Yanlış saklama koşullarından kaynaklı geliştiğini” söylüyor:"Evde yapılmış konservelerin yanısıra bal, salamuralar ve fermente gıdalar, füme ya da tuzlu balık özellikle risk oluşturur. Halsizlik veya felç, kramp, kusma, yutma sıkıntısı, solunum problemleri olur. Sızıntı yapmış, deforme olmuş kutulardaki konserveler kullanılmamalıdır."

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.