Besinlerde yetersiz hijyen felç nedeni olabilir!

Besinlerde yetersiz hijyen felç nedeni olabilir!

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, sağlıklı beslenmeye dikkat çekti.

 Prof. Dr. Neriman İnanç, "Besinlerin uygun koşullarda saklanmaması ve yetersiz hijyenik koşullar, virüs, küf ve bakterilerin oluşturduğu biyolojik kirlenmeler ishal, kusma, felç, menenjit gibi hastalıklara yol açmaktadır. Bilinmedik aş, ya karın ağrıtır ya da baş. Beslenmede kalite tarlada başlar sofrada biter." dedi.
 
Bireyin, ailenin ve toplumların birinci amacının sağlıklı yaşam olduğunu belirten Prof. Dr. Neriman İnanç, bedenen, aklen, ruhen ve sosyal yönden iyi gelişmiş bir vücut yapısı ve bu yapının bozulmadan uzun süre işlemesini sağlamak için beslenmede kaliteye önem verilmesi gerektiğini söyledi.
 
Prof. Dr. Neriman İnanç, 'Beslenmede Kalite' konulu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kaliteli beslenme ancak gıda güvencesi ve güvenli gıdanın sağlanması ile sürdürülebilir. Güvenli gıda, besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış besinlerdir. Besin olmayan bazı maddelerin, cam parçası, metal, kıymık, saç gibi karışımlar, besinin içinde saklandığı kaplar besinleri fiziksel kirlenmeye maruz bırakırken, çözünme sonucu geçen metaller, tarım ilaçları, iyi durulanmayan kaptan geçen deterjanlar, ambalajda kullanılan renkli plastiklerin neden olduğu kirlenmeler, yeşillenmiş patates, zehirli bal ve bazı mantar türleri gibi besinin bileşiminde doğal olarak bulunan zehirli maddeler besinleri kimyasal yönden kirleterek besinin kalitesini düşürür. Besinlerin uygun koşullarda saklanmaması ve yetersiz hijyenik koşullar, virüs, küf ve bakterilerin oluşturduğu biyolojik kirlenmeler ishal, kusma, felç, menenjit gibi hastalıklara yol açmaktadır. Bilinmedik aş, ya karın ağrıtır yada baş. Beslenmede kalite tarlada başlar sofrada biter."
 
İnsanların beslenmede kalite anlayışlarında önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Prof. İnanç, "Dünya gıda ürünleri piyasasında ambalajlama ve etiketlemeyle ilgili düzenlemeler, endüstriyel standartlar, gıda ürünlerinde hijyen, güvenlik ve sanitasyon düzenlemeleri, ISO 9000, ISO 14000 gibi kalite ve çevre yönetimi standartları gibi yeni korumacılık, CE İşareti gibi markalar, işaretler, ECO-TEC, ECO-LABEL, Yeşil Nokta gibi ekolojik etiketler, Gümrük prosedürleri, ithalat formaliteleri, ticari markaların korunması ve taklit ürünlerin ithalatının önlenmesi, patent, marka ve endüstriyel tasarım hakları uygulamaları var. Gıda ürünlerinde kalitenin ve güvenliğin sağlanması amacıyla ISO 9000 Standartları serisinin ve 'Güvenli Yönetimi'ni hedef alan HACCP sistemi geliştirilmiştir. Bu uygulamalar, uluslararası düzeyde ortak bir güvenlik ve kalite politikası izlenmesini zorunlu hale getirmektedir. Kaliteli ve güvenli gıdayla, dengeli beslenen bir kişi düzenli egzersiz de yaptığında, pek çok sağlık riskini ortadan kaldırabilmektedir. Düzenli yapılan fiziksel aktivite sağlığın korunması ve geliştirilmesi, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek bazı sağlık problemlerinin önlenmesi ve kilo kontrolünün sağlanması açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.
 
Prof. Dr. İnanç, bir gram koruyucu hizmetin, bir kilogram tedavi hizmetinden daha makbul olduğunu sözlerine ekledi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.