BES ile maaşınızdan ne kadar kesilecek? Maaşlar kaç TL olacak?

BES ile maaşınızdan ne kadar kesilecek? Maaşlar kaç TL olacak?

Ocak 2017'de Türkiye yeni bir sistem ile taşınıyor. Adı "Bireysel Emeklilik Sistemi" yani BES. 45 Yaş altı çalışan herkesin ilk etapta zorunlu katılacağı BES ile Ocak 2017 Maaşları biraz düşecek. Peki kesinti ne kadar olacak? merak konusu oldu.

Üzerinde 1 seneden fazla süredir çalışılan ve 45 Yaş altı çalışan milyonlarca insanı ilgilendiren BES için geri sayım başladı. Ocak 2017'de otomatik olarak katılacağımız BES sistemi'nin detaylarını daha önceki haberlerimizde inceledik.

BES SİSTEMİ NEDİR? öğrenmek için tıklayınız

Hükümet'in hem tasarruf amaçlı hem de emeklilere bir ek gelir kapısı olması adına tasarladığı BES sistemi Ocak 2017 itibari ile 45 Yaş Altı olan ve çalışan tüm vatandaşlarımız için ilk etapta zorunlu olacak. Sonra BES sisteminde kalmak istemeyenler bu sistemden çıkabilecek. Bu uygulama yaklaşık 13 Milyon kişiyi kapsayacak.

Peki BES ile Maaşınızdan ne kadar kesilecek?

BES'in (Bireysel Emeklilik Sistemi) en önemli özelliklerinden biri yapılacak olan kesintinin kazanca göre olması ve sizin bu sisteme ekstra para ödeyebilmeniz. BES kesintileriniz Aylık olarak "prime esas kazanç" baz alınarak yapılacak. Yani kesintiler sizin SGK'ya bildirilen kazanca göre yapılacak.

En düşük maaş olan Asgari Ücretli'den BES kapsamından Aylık 49 TL bir kesinti olacak. Bu da yıllık 593 lira demek. BES'ten çıkmak istemeyenler ilerleyen dönemlerde bu kesinti harici kendisi de ödeme yapabilir.

Kazanç arttıkça haliyle kesinti de artacak. En yüksek BES kesintisi 321 TL olacak. Otomatik emekliliğe dahil olan çalışan, dilerse BES hesabı için yasal kesintinin üzerinde bir kesinti yapılmasını talep edebilecek. Sisteme girenlerden sadece fon işletim gideri kesintisi yapılacak, başka hiçbir kesinti yapılmayacak. Fon kesintisinin ise yıllık 3-10 lira arasında olacağı belirtiliyor.

Bir diğer önemli nokta ise devlet katkısı. Devlet sizin kişisel BES hesabınıza ödediğiniz paranın yüzde 25'i kadar destek sağlayacak. Ek olarak 1 defaya mahsus 1000 TL'de devletin kasasında verecek.

İlk 3 yılda sistemden çıkana herhangi bir katkı veya 1000 TL'lik ödeme verilmeyecek.

rwvbu_1477033636_9654.jpg

Posta- Risalehaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.