Benzinde tavan fiyat uygulanması talebi

Benzinde tavan fiyat uygulanması talebi

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, hükümetin bir an önce akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçmesi gerektiğini belirterek, "Tüketicilerin ekonomik açıdan korunması, devletin ve siyasi erki hükümetin sorumluğundadır" ded

Yılmaz, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi yatırım yapılmadığını savunarak, petrol fiyatlarındaki artışlar ve döviz kurundaki dalgalanmaların tüketicilere zam olarak yansıtıldığını söyledi.
 
"Yeni zamlar, Ortadoğu'daki savaşın sonucu olarak yansıtılan zamlardır" diyen Yılmaz, "Ortadoğu'daki gerilimlerin faturası tüketicilere kesilmektedir. Zam, tüketicilerin kaçınılmaz kaderiymiş gibi topluma sunulmaktadır. Oysa biraz öngörü, biraz tedbir, orta ve uzun vadeli enerji yatırım politikaları, tüketicilerin kaderini değiştirebilir" şeklinde konuştu.
 
Yılmaz, 95 oktan kurşunsuz benzinin litresinin 5,13 liraya ulaştığını hatırlatarak, "Hükümet, 95 oktan kurşunsuz benzini 2002'de 1,55 liradan devralmıştı. Peş peşe zamlarla tüketiciler araçlarını kullanamaz duruma gelmiş, seyahat özgürlüğü kısıtlanmıştır. Oysa ülke içinde tüketilemeyen aynı benzin, ülke dışına 1,75 liraya satılmaktadır" ifadesini kullandı.
 
Akaryakıt ürünlerindeki verginin de yüksek olduğuna değinen Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
"Bir litre benzinin üçte ikisi vergidir. Ayrıca akaryakıtta verginin vergisi de alınmaktadır. Tüketicinin beklentisi, zam yerine yüksek verginin düşürülmesi ve tüketicilerin korunmasıdır. Böyle dönemlerde devlet vergide indirime gitmeli, petrol şirketleri de karlarından fedakarlık etmelidir.
 
Hükümet, söylemek yerine bir an önce akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçmelidir çünkü tüketicilerin ekonomik açıdan korunması, devletin ve siyasi erki hükümetin sorumluğundadır."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.