Benzin 6 liraya koşuyor

Benzin 6 liraya koşuyor

Irak’taki şiddet olayları, uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatını 115 dolar seviyelerine çıkardı.

Artış, iç pazarda benzin ve motorine zam olarak yansıdı. Zamla birlikte İstanbul’da benzinin fiyatı 5,12 liraya, Van’da ise 5,26 liraya yükseldi. Uzmanlar, yüksek vergilerin düşürülmemesi halinde benzinin fiyatının 6 liraya çıkacağı uyarısında bulunuyor.
 
Irak’ta son günlerde artan iç karışıklık ve terörist eylemler, ham petrol fiyatlarını olumsuz etkiledi. Brent petrolünün varil fiyatı 115 dolar seviyelerine yükseldi. Bu durum, iç pazara benzin ve motorine zam olarak yansıdı. Sektör uzmanlarına göre, Irak’taki terörist eylemlerinin yayılma endişesi fiyatları daha da yükseltebilir. Ham petroldeki son artış, Türkiye’de benzinin fiyatını 10, motorini ise 12 kuruş artırdı. Akaryakıt zamlarının, Irak krizine paralel artarak devam edeceği belirtiliyor. Uzmanların dikkat çektiği bir diğer nokta da akaryakıtta vergilerin çok yüksek olması. Bu sebeple yapılan zamlar fiyatları hızla yukarı çekiyor. Artışların devamı halinde 1 litre benzinin fiyatı 6 lirayı bulabilir. Yapılması gereken, yüksek fiyat döneminde vergilerin düşürülerek tüketicilerin korunması. Ancak, Maliye yönetiminin vergileri düşürmeye yanaşmaması, fiyat indirimin önündeki en büyük engel.
 
    Son zamlarla birlikte 95 oktan benzinin fiyatı Ankara’da 5,13 lira, motorin 4,53 lira oldu. İstanbul’da ise 1 litre benzin 5,12 lira, motorin 4,49 liradan satılıyor. Ancak benzin ve motorin fiyatları, rafinerileri tesislerinden uzaklaştıkça artış gösteriyor. Buna göre 5,26 lira fiyatla 1 litre benzin en pahalı Van ve Elazığ’da araç sahiplerine ulaşıyor. Bu illeri 5,24 lira ile Diyarbakır izliyor. Artvin’de litresi 5,18 lira satılan benzin İzmir’de pompada 5,14 liradan müşterilere sunuluyor. Motorin ise litresi 4,66 lira ile en pahalı Van’da satılıyor.
 
    Türkiye’de sürücüler, dünyanın en pahala benzin ve motorinini tüketiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verilerine göre (en fazla satış yapan ilk 8 şirket ortalaması, 20 Haziran fiyatları), Türkiye’de 1 litre benzinin (TL/LT) yüzde 58, motorinin ise yüzde 51’i vergiye (ÖTV+KDV) gidiyor. EPDK, iç pazar için akaryakıt fiyatlarında en yakın erişilebilir piyasalar olarak Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya’yı baz alıyor. EPDK Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu’nda 4 ülke için akaryakıt vergilerine yer veriliyor: “İngiltere’de benzinde verginin payı yüzde 61, motorinde yüzde 59. Benzin ve motorinde verginin payı İtalya’da yüzde 60-56, Almanya ve Fransa’da ise 57-50.” Ancak uzmanlar, AB ülkeleri ve Türkiye’de satın alma gücü dikkate alındığında, Türkiye’de vergilerin yüksekliğine dikkat çekiyor. Sürücülerin biraz rahat nefes alması için satın alma gücü dikkate alınarak akaryakıtta vergilerin düşürülmesi gerekiyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.